System niechemicznego odkażania owoców i warzyw
W ramach projektu SAFEBAG opracowywany jest system niechemicznego odkażania świeżych owoców i warzyw, który odpowie na zapotrzebowanie klientów na bezpieczne i odżywcze produkty o minimalnym oddziaływaniu na środowisko
W skali całego świata obserwujemy wzrost liczby wybuchów epidemii
przenoszonych przez żywność, sprzedawaną w postaci gotowych do spożycia
owoców i warzyw. W następstwie stosowanego obecnie przetwarzania, między
innymi płukania w roztworze chloru, często utrzymują się pozostałości
chemiczne i woda ściekowa. Rośnie presja na ograniczanie stosowania
chemikaliów w toku przetwarzania, a można to osiągnąć za pomocą
skutecznego i jednocześnie przyjaznego środowisku systemu odkażania,
opracowywanego w ramach projektu SAFEBAG.
Dzięki dofinansowaniu z budżetu 7PR, zespół SAFEBAG pracuje nad
nowym systemem odkażania w opakowaniach, który umożliwi zredukowanie
ilości chemikaliów stosowanych do płukania. System oparty na zimnej
plazmie atmosferycznej, wytwarzanej wewnątrz zamkniętego opakowania z
żywnością, generuje wysoko naładowane cząstki (wolne rodniki) w celu
uszkodzenia lub zniszczenia bakterii. Wyniki wstępnych badań wskazują,
że nietermiczna plazma w opakowaniach (wysokoenergetyczny zjonizowany
gaz) może znacząco obniżyć obciążenie mikrobiologiczne świeżych owoców i
warzyw.
SAFEBAG pogłębia tę wiedzę, przeprowadzając dalsze badania z
zamiarem zmaksymalizowania potencjalnych korzyści płynących z tej
technologii. Zespół zbudował przedkonkurencyjny prototyp oparty na
plazmie, który jest gotowy do przejścia testów branżowych pod kątem
skuteczności odkażania świeżych owoców i warzyw w opakowaniach.
Projekt wchodzi w kluczową fazę testów, a dr Edurne Gaston Estanga,
liderka grupy ds. technologii żywności przy IRIS w Hiszpanii i
koordynatorka projektu SAFEBAG, przedstawia w rozmowie z »magazynem
research*eu« innowacyjne elementy technologii i dalsze kroki po
zaakceptowaniu jej przez przedsiębiorców.
Jakie są główne cele projektu?
Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie przedkonkurencyjnego
prototypu nowatorskiego procesu przetwarzania na bazie technologii
plazmy atmosferycznej w celu zmniejszenia obciążenia mikrobiologicznego
produktów minimalnie przetworzonych, tzw. świeżych krojonych, w
opakowaniach. Takie przetwarzanie zapewni bezpieczeństwo żywności i
wydłuży okres przydatności do spożycia bez uszczerbku dla jakości czy
wartości odżywczych.
Nasz cel zamierzamy osiągnąć w pięciu etapach. Po pierwsze
wykorzystamy laboratoryjne urządzenie do prób z plazmą w celu
optymalizacji jej parametrów, tak aby zapewniały optymalną skuteczność
przeciwdrobnoustrojową przy zachowaniu jakości i wartości odżywczej
produktu. Po drugie opiszemy fizyczne wyładowanie plazmowe i skorelujemy
je ze skutecznością przeciwdrobnoustrojową, aby lepiej poznać proces od
środka. Po trzecie zwiększymy skalę procesu do poziomu
przedkonkurencyjnego, tj. zaprojektujemy i zbudujemy przemysłowy
prototyp. Dwa ostatnie etapy polegać będą na walidacji wydajności
prototypu przez przedsiębiorstwa z sektora produktów świeżych krojonych i
na demonstracji rentowności prototypu.
Dlaczego doskonalenie sposobów odkażania warzyw ma tak istotne znaczenie?
Chlor jest jednym z najskuteczniejszych środków odkażających i
znajduje szerokie zastosowanie w sektorze produktów świeżych krojonych.
Mimo surowych norm bezpieczeństwa i higieny w procesie przetwarzania,
wybuchy epidemii przenoszonych przez żywność w postaci gotowych do
spożycia owoców i warzyw zdarzają się na całym świecie. Nowe zagrożenia
często pojawiają się ze względu na zmieniającą się charakterystykę
określonych mikroorganizmów i środowiska. Zwiększenie bezpieczeństwa
tych produktów ma pierwszorzędne znaczenie dla ochrony konsumentów,
zwłaszcza w obliczu wzrostu spożycia pakowanych produktów świeżych
krojonych.
Na czym polega nowość lub innowacyjność takiego podejścia do odkażania?
Zastosowanie zimnej plazmy atmosferycznej do konserwacji żywności
jest już samo w sobie innowacyjne. Technologia ta została niedawno
dołączona do listy nietermicznych sposobów przetwarzania żywności. Co
więcej nowość podejścia SAFEBAG polega na wytwarzaniu plazmy wewnątrz
zamkniętego opakowania z produktem, co ułatwia szybkie przetwarzanie i
eliminuje ryzyko zakażenia produktu końcowego. SAFEBAG to sucha,
nietermiczna i niechemiczna technologia płukania, kompatybilna z
produkcją bezpośrednią i opakowaniami MAP, która nie pozostawia
niebezpiecznych resztek w przetwarzanym produkcie.
Na czym dokładnie polega odkażanie plazmą?
Plazma (nazywana również czwartym stanem materii) jest elektrycznie
pobudzonym gazem, którego molekuły rozszczepiają się na wolne elektrony,
rodniki, jony dodatnie i ujemne, kwanty promieniowania
elektromagnetycznego, przy czym niektóre z nich mogą nadal pozostać
obojętne. Istnieje kilka rodzajów plazmy w zależności od warunków, w
jakich powstaje. SAFEBAG wykorzystuje zimną (tj. o temperaturze niemal
pokojowej) plazmę atmosferyczną z dielektryczną barierą wyładowania.
Opakowanie żywności jest poddawane obróbce między dwiema elektrodami
wysokiego napięcia. Wysokie napięcie jonizuje gaz w polu elektrycznym, w
tym także gaz znajdujący się w opakowaniu. To ta mieszanina aktywnych
ładunków daje przeciwdrobnoustrojowy efekt. Ładunki reaktywne wchodzą w
interakcje z powierzchnią żywności poprzez zmianę struktury
powierzchniowej komórek. To prowadzi do uwolnienia komponentów komórek,
co wpływa na ich integralność. W zależności od rodzaju bakterii może
nastąpić także uszkodzenie DNA. Co najważniejsze, aktywny gaz powraca
wkrótce potem do stabilności, co oznacza, że na produkcie nie pozostają
żadne resztki chemikaliów.
Dążycie do wydłużenia okresu przydatności do spożycia przy
utrzymaniu wartości odżywczej produktu. Czego udało się dokonać na tym
polu?
Prace laboratoryjne przyniosły obiecujące wyniki w całej gamie
świeżych owoców i warzyw, między innymi w przypadku szpinaku, pomidorów
cherry i truskawek, pod względem znaczącego wydłużenia okresu
przydatności do spożycia i zachowania kluczowych parametrów
jakościowych. Wyniki niektórych produktów były mniej korzystne (np.
zielonych warzyw liściastych). Zważywszy na zróżnicowanie produktów w
sektorze spożywczym, nie ma uniwersalnego podejścia do przetwarzania
żywności.
Jakie są kolejne etapy projektu i plany po jego zakończeniu?
Powstał przedkonkurencyjny prototyp, gotowy do branżowej walidacji,
która polega na testowaniu technologii na szerokiej gamie produktów i w
różnych warunkach. Testy walidacyjne odbędą się w zakładach partnerów
projektu: Nature’s Best w Irlandii i Verdifresh w Hiszpanii. Kontrola
technologii w warunkach zbliżonych do przemysłowych ma kluczowe
znaczenie dla udanego jej wdrożenia. Kolejne kroki będą ukierunkowane na
dalszy rozwój i zwiększanie skali rekomendacji wynikających z
branżowych testów walidacyjnych.
Kiedy spodziewacie się, że technologia trafi na rynek?
Jeszcze zbyt wcześnie, aby to prognozować. Niemniej spotkała się ona
z żywym zainteresowaniem przetwórców z całego świata. Konieczne jest
zakończenie testów prototypu w warunkach przemysłowych i stworzenie
technologii kolejnej generacji ukierunkowanej na komercyjne warunki
przetwarzania. Według szacunków może to zająć od 2 do 3 lat.
opublikowano: 2015-01-27