Inicjatywa, podjęta 23 stycznia w Parmie,
ma zredukować ilość soli w produkcji mięs peklowanych na sucho, takich
jak prosciutto, lardo, bresaola, capicola, guanciale czy soppressata.
Mięsa te - swego rodzaju przeciwieństwo fast foodu - mają niezmiennie
wysoką zawartość soli ze względu na sposób ich wyrobu. Sól jest
wykorzystywana do zapobiegania namnażaniu się bakterii, gdyż jej
absorpcja obniża zawartość wody w mięsie do bardzo niskiego poziomu.
Mięsa peklowane na sucho są nadal postrzegane przez konsumentów jako
zdrowe i tradycyjne. Podczas gdy solenie jest nieodzowne, powszechnie
uznaje się, że producenci peklowanej na sucho szynki potrzebują
udoskonalonej technologii, aby kontrolować dosalanie produktów.
Redukcja zawartości soli w tego typu produktach może być ze wszech
miar korzystna - takie rozwiązanie jest zdrowsze, a nadto gwarantuje
także oczekiwaną jakość końcową, co ma decydujące znaczenie, jeżeli
europejscy producenci mają utrzymać konkurencyjność na światowym rynku.
W toku projektu PROCURED ma zostać opracowany i wdrożony nowy system
nadzoru nad etapem solenia w czasie wytwarzania szynki peklowanej na
sucho. Uczestnik przedsięwzięcia wyjaśnia: "Proponowane
rozwiązanie opiera się na wbudowanych modułach na bazie szybkiej i
nieinwazyjnej technologii, które mierzą parametry szynki związane z
absorpcją soli oraz ilość zaabsorbowanej soli w czasie solenia".
System jest wyposażony w oprogramowanie Artificial Neural Networks,
które jest w stanie informować o parametrach solenia w odniesieniu do
właściwości surowej szynki i docelowej zawartości soli. Przedkomercyjny
system zostanie udostępniony przedsiębiorstwom na zakończenie projektu.
W skład konsorcjum wchodzą wyznaczeni do walidacji technologii
wytwórcy produktów peklowanych na sucho (GALLONI, CENT) oraz MŚP z
sektora przetwórstwa mięsa (LENZ, ROSER, STEVIA, STRASSER). Wsparcie
naukowe zapewniają RTD (ATEKNEA, IRTA, SSICA). Z czasem, dzięki pracom
prowadzonym w toku projektu, szynka PROCURED ma wyróżniać się na tle
swoich konkurentów.
Cele projektu PROCURED są również zgodne z unijnym rozporządzeniem
1924/2006 - aktem prawnym odnoszącym się do oświadczeń żywieniowych i
zdrowotnych dotyczących żywności, w tym do produktów objętych
oświadczeniem o obniżonej zawartości soli.
Komunikat dla konsumentów? Jeżeli chcecie obniżyć ilość ukrytej soli
w swoim koszu na zakupy, rozglądajcie się już niedługo za szynką
ProCured na półkach supermarketów.
Source: Lenz Instruments
Referencje dokumentu: Na podstawie komunikatu prasowego Narodowego Uniwersytetu Technicznego w Atenach w serwisie CORDIS Wire