Artykuły o zdrowiu

O tym, co dokładnie dzieje się w organizmie człowieka podczas wdychania trującego dymu z papierosa - opowiadał prof. Witold Zatoński ze stołecznego Centrum Onkologii. Profesor, znany organizator akcji na temat szkodliwości tytoniu, powtarza - o złych skutkach palenia warto przypominać jak najczęściej; można w ten sposób "przemówić do rozumu" palaczy, wyrwać ich spod władzy nałogu i uratować im życie.
Naukowcy z USA opisali, jak białko o nazwie PCSK9 wiąże się z receptorami lipoprotein o niskiej gęstości i w ten sposób reguluje poziom cholesterolu - donosi pismo "Nature Structural & Molecular Biology".
Kobietę, która cierpiała z powodu częstego i bardzo silnego pocenia się dłoni, wyleczono z wykorzystaniem botoksu, czyli jadu kiełbasianego - informuje najnowszy numer "Lancet".
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich. Informację na ten temat podaje serwis internetowy "EurekAlert".
Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek. Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko nadciśnienia u osób dorosłych będących w młodszym wieku - piszą naukowcy z University of Minnesota na łamach kwietniowego "American Journal of Public Health".
Większość Polaków ma zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, a jedynie co trzeci chory poddaje się leczeniu - wynika z ogólnopolskiego wieloośrodkowego badania stanu zdrowia ludności (WOBASZ), przeprowadzonego w 2006 r. Tymczasem zaburzenia gospodarki lipidowej są drugim, po nadciśnieniu tętniczym, czynnikiem ryzyka kardiologicznego, które z kolei powoduje aż 48 proc. wszystkich zgonów w Polsce.
Ludzie spędzający wiele czasu na basenach z chlorowaną wodą, np. instruktorzy pływania, są narażeni na większe niż przeciętnie ryzyko pojawienia się problemów oddechowych - informują naukowcy z Holandii.
Dieta rzadko kiedy prowadzi do długo utrzymującego się spadku wagi, a nawet może szkodzić zdrowiu - wynika z najnowszych badań amerykańskich. Podczas pierwszego pół roku diety ludzie najczęściej tracą na wadze od 5 do 10 proc. - obliczyli naukowcy amerykańscy.
Mięśnie jelita można skutecznie rozruszać, co zapobiegnie przewlekłym zaparciom - informuje pismo "Clinical Gastroenterology and Hepatology". Zaparcia są częstym problemem, zwłaszcza u osób starszych. Mniej więcej w co trzecim przypadku z zaparciem mają związek mięśnie zaangażowane w sam akt wypróżnienia, które nie działają prawidłowo.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności