Artykuły o zdrowiu

Kobietę, która cierpiała z powodu częstego i bardzo silnego pocenia się dłoni, wyleczono z wykorzystaniem botoksu, czyli jadu kiełbasianego - informuje najnowszy numer "Lancet".
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich. Informację na ten temat podaje serwis internetowy "EurekAlert".
Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek. Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko nadciśnienia u osób dorosłych będących w młodszym wieku - piszą naukowcy z University of Minnesota na łamach kwietniowego "American Journal of Public Health".
Większość Polaków ma zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, a jedynie co trzeci chory poddaje się leczeniu - wynika z ogólnopolskiego wieloośrodkowego badania stanu zdrowia ludności (WOBASZ), przeprowadzonego w 2006 r. Tymczasem zaburzenia gospodarki lipidowej są drugim, po nadciśnieniu tętniczym, czynnikiem ryzyka kardiologicznego, które z kolei powoduje aż 48 proc. wszystkich zgonów w Polsce.
Ludzie spędzający wiele czasu na basenach z chlorowaną wodą, np. instruktorzy pływania, są narażeni na większe niż przeciętnie ryzyko pojawienia się problemów oddechowych - informują naukowcy z Holandii.
Dieta rzadko kiedy prowadzi do długo utrzymującego się spadku wagi, a nawet może szkodzić zdrowiu - wynika z najnowszych badań amerykańskich. Podczas pierwszego pół roku diety ludzie najczęściej tracą na wadze od 5 do 10 proc. - obliczyli naukowcy amerykańscy.
Mięśnie jelita można skutecznie rozruszać, co zapobiegnie przewlekłym zaparciom - informuje pismo "Clinical Gastroenterology and Hepatology". Zaparcia są częstym problemem, zwłaszcza u osób starszych. Mniej więcej w co trzecim przypadku z zaparciem mają związek mięśnie zaangażowane w sam akt wypróżnienia, które nie działają prawidłowo.
Badania wskazują, że Polacy jedzą za mało ryb morskich, których mięso zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci, i zapobiegające niektórym chorobom układu krążenia i nowotworom - poinformowali lekarze pediatrzy i kardiolodzy.
U osób, które regularnie budzą się w nocy, czy to z powodu płaczącego dziecka, czy problemów z bezsennością, rośnie wrażliwość na ból - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje pismo "Sleep".
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności