Kartofle dla pacjentów z chorobami nerek
Odpowiednie przygotowanie pozwala usunąć z kartofli nadmiar potasu, który mógłby zaszkodzić osobom z chorobami nerek - informuje "Journal of Food Science".
Zawarty w ziemniaczanych bulwach potas to cenny składnik
mineralny, ale jego nadmiar może być śmiertelnie niebezpieczny dla
osób, które z powodu niewydolności nerek muszą być poddawane
dializie. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone przez
naukowców z US Department of Agriculture, gotowanie kartofli
pokrojonych w centymetrową kostkę lub poszatkowanych pozwala
zmniejszyć zawartość potasu odpowiednio o 50 i 75 procent.
Jednocześnie o połowę spadła zawartość cynku, manganu, magnezu i
siarki - gotowane ziemniaczane kostki straciły 35 procent magnezu.
W przeciwieństwie do gotowania, płukanie kartofli w wodzie przed
gotowaniem miało niewielki wpływ na zawartość substancji
mineralnych. Jak się wydaje, najlepszym sposobem na niskopotasowe
kartofle jest gotowanie ich w postaci cienkich plasterków z
szatkownicy. (PAP)
ostatnia zmiana: 2008-06-05