Kartofle dla pacjentów z chorobami nerek

Odpowiednie przygotowanie pozwala usunąć z kartofli nadmiar potasu, który mógłby zaszkodzić osobom z chorobami nerek - informuje "Journal of Food Science".

Zawarty w ziemniaczanych bulwach potas to cenny składnik mineralny, ale jego nadmiar może być śmiertelnie niebezpieczny dla osób, które z powodu niewydolności nerek muszą być poddawane dializie. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z US Department of Agriculture, gotowanie kartofli pokrojonych w centymetrową kostkę lub poszatkowanych pozwala zmniejszyć zawartość potasu odpowiednio o 50 i 75 procent.

Jednocześnie o połowę spadła zawartość cynku, manganu, magnezu i siarki - gotowane ziemniaczane kostki straciły 35 procent magnezu. W przeciwieństwie do gotowania, płukanie kartofli w wodzie przed gotowaniem miało niewielki wpływ na zawartość substancji mineralnych. Jak się wydaje, najlepszym sposobem na niskopotasowe kartofle jest gotowanie ich w postaci cienkich plasterków z szatkownicy. (PAP)

ostatnia zmiana: 2008-06-05


Polityka Prywatności