Dieta bogata w ryby, kwasy tłuszczowe omega-3, owoce i warzywa zmniejsza ryzyko utraty pamięci i choroby Alzheimera. Niestety spożywanie kwasów tłuszczowych omega-6, powszechnych w naszej współczesnej diecie, może zwiększać ryzyko problemów z pamięcią - informują naukowcy z Francji na łamach pisma "Neurology".
Badacze z French National Institute for Health and Medical Research analizowali skład diety 8.085 mężczyzn i kobiet powyżej 65 roku życia. Uczestnicy badania podczas rekrutacji do projektu nie mieli żadnych kłopotów z pamięcią. Przez 4 lata trwania badania, 183 uczestników zachorowało na chorobę Alzheimera, a 98 kolejnych na różne inne formy demencji (utraty pamięci).
Wyniki badania wykazały, że ludzie którzy regularnie spożywają oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (między innymi olej lniany, orzechowy), mają ryzyko zachorowania na demencję aż o 60 proc. niższe w porównaniu do ludzi, którzy nie jedzą regularnie kwasów omega-3. Ponadto ci, którzy jedzą owoce i warzywa codziennie, obniżają swoje ryzyko problemów z pamięcią o 30 proc.
Naukowcy zaobserwowali również, że jedzenie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 35 proc. a na inne rodzaje demencji o 40 proc. Taka prawidłowość występuje jednak tylko u osób, które nie mają genu zwiększającego prawdopodobieństwo zachorowania na alzheimera, genu ApoE4. Autorzy pracy podkreślają znaczenie swojego odkrycia dla zdrowia publicznego i sugerują, że niezbędne są dalsze badania mechanizmów działania dobroczynnych składników jedzenia. (PAP)