Program uprawy rokitnika
Naukowcy z UE poczynili kroki w kierunku komercyjnej uprawy rokitnika, rośliny wytwarzającej owoce o potencjalnym znaczeniu w medycynie.
Rokitnik (Hippophae rhamnoides) jest rośliną odporną na suszę i zasolenie, która może rosnąć na słabych glebach. Jego uprawy wzbudziły niedawno zainteresowanie jako źródło owoców o wartościach odżywczych i metoda zapobiegania erozji gleb.
Finansowany przez UE projekt HIPPOHEALTH miał na celu zbadanie pożądanych cech, takich jak smak owoców i odporność na fuzariozę (DSD) u roślin uprawianych w Chinach i Szwecji. Wiedza na ten temat pomogłaby w opracowaniu nowych odmian rokitnika.
Na początku naukowcy analizowali skład chemicznych owoców różnych odmian rokitnika i badali zależności z genetyką poszczególnych odmian. Badanie smaku pozwoliło ustalić, że konsumenci zdecydowanie woleli słodkie owoce, o ściśle określonej proporcji cukrów do kwasów.
Dzięki tym testom w projekcie HIPPOHEALTH udało się zidentyfikować szereg czynników metabolicznych, pozwalających przewidywać, czy owoce będą smaczne. Te informacje oraz dane genetyczne mogą zostać obecnie zastosowane do wyhodowania odmian rokitnika o smaczniejszych owocach.
Innym aspektem była odporność na DSD, chorobę grzybiczą rokitnika powodującą poważne szkody. Zidentyfikowano liczne markery genetyczne odporności na DSD, co ułatwi badania przesiewowe nowych odmian pod tym kątem.
Stworzono system laboratoryjnej hodowli rokitnika w obecności jego patogenu grzybiczego. Pozwoli to na bardziej dogłębne zbadanie oddziaływań patogen–gospodarz i ułatwi naukowcom walkę z DSD.
Dane pozyskane w projekcie HIPPOHEALTH zostaną zebrane i na ich podstawie powstanie narzędzie dla hodowców roślin do oceny nowych odmian. Umożliwi to wydajniejszą produkcję towarową rokitnika.
opublikowano: 2015-04-21