Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Być może dziś brzmi to już jak pusty banał, ale to najprawdziwsza prawda i każdy, kto przeszedł bolesną chorobę z pewnością się z tym zgodzi.
Wiele zagrożeń wokół nas czyha na nasze zdrowie. Niebezpieczne choroby
zakaźne i pandemie potrafią ogarniać całe społeczności bez rozróżniania
na lepszych i gorszych i nie raz bez specjalnej zapowiedzi. Dla
przykładu obecna epidemia Eboli w Afryce Zachodniej jest największą i
najbardziej złożoną od czasu odkrycia wirusa w 1976 r. Zagrożenie nie
ogranicza się wyłącznie do jednego kraju czy kontynentu – dyrektor
generalna Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie, wedle
którego epidemia została uznana za sytuację zagrożenia zdrowia
publicznego o zasięgu międzynarodowym.
Jednocześnie, wraz ze starzeniem się populacji Europy, coraz cięższe
staje się ogromne brzemię chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych.
Choroby przewlekłe – nieprzemijające schorzenia, takie jak cukrzyca czy
choroby serca, które podlegają kontroli, ale pozostają nieuleczalne – są
główną przyczyną przedwczesnych zgonów na świecie, również w tych
regionach, gdzie szerzą się choroby zakaźne.
Znaczące ryzyko, jakie stwarza oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe także budzi coraz większe obawy.
Te wyzwania zdrowotne mogą wydać się przytłaczające, ale nie
zapominajmy o ogromnych postępach dokonywanych w ostatnich latach przez
naukowców, decydentów i lekarzy. Od roku 1955 średnia życia wydłużyła
się z 48 do 66 lat. Mimo iż nadal epidemia HIV stanowi potężne wyzwanie
zdrowotne na skalę globalną, odnotowywany jest spadek liczby zgonów
związanych z AIDS na świecie, a osoby zarażone mogą się teraz cieszyć
lepszym zdrowiem i dłuższym życiem. Ponadto świat jest na dobrej drodze
do obniżenia do roku 2015 umieralności z powodu gruźlicy (TB) do poziomu
50% w porównaniu do roku 1990.
Europejskie badania naukowe nad innowacjami w żywieniu i opiece
zdrowotnej mają swoją rolę do odegrania w wysiłkach zmierzających do
uporania się z tymi wyzwaniami zdrowotnymi. Niezależnie od tego, czy
chodzi o doskonalenie żywienia, zapewnienie odpowiedniego odkażania czy
opracowywanie lekarstw i terapii, unijne projekty badawcze to inwestycja
w nasze zdrowie i w ostatecznym rozrachunku w zdrową siłę roboczą,
zdrową gospodarkę, a także niższe rachunki za publiczną opiekę
zdrowotną. Z tego właśnie względu w ciągu dwóch pierwszych lat
realizacji programu „Horyzont 2020”, UE zainwestuje 1 200 mln EUR w
wyzwanie: „Zdrowie, zmiany demograficzne i dobrostan”. Otwarte aktualnie
zaproszenia obejmują
Personalizację zdrowia i opieki oraz Działania koordynacyjne w zakresie zdrowia.