
Nowa odmiana genetycznie zmodyfikowanej marchwi dostarcza o 41 procent więcej wapnia - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Moda na krótkie wypady na narty skutkuje gwałtownym zwiększeniem liczby kontuzji kolan, zwłaszcza u kobiet - twierdzi znany brytyjski chirurg ortopeda. Prezes British Orthopaedic Sports Trauma Association, Steve Bollen, winą obarcza za ten fakt kiepskie przygotowanie fizyczne amatorów - donosi serwis BBC.

Nadmiar sorbitolu, zawartego na przykład w bezcukrowej gumie do żucia może działać jak środek przeczyszczający i spowodowac znaczną utratę wagi - ostrzega "British Medical Journal".

Dzięki podawaniu białka Gas6 anemiczne myszy powróciły do zdrowia - informuje "Journal of Clinical Investigation".

Osoby aktywne fizycznie i pijące umiarkowane ilości alkoholu żyją statystycznie dłużej niż niepijące - informuje "European Heart Journal". Z kolei osoby które ani nie piją, ani nie ćwiczą są od 30 do 49 procent bardziej narażone na choroby serca zarówno od tych którzy ćwiczą i piją, jak i od tylko pijących lub tylko ćwiczących.

Ludzie realizujący cztery zasady zachowania zdrowia - nie palić, ćwiczyć, pić umiarkowane ilości alkoholu i codziennie zjadać pięć porcji warzyw i owoców - żyją przeciętnie o 14 lat dłużej niż osoby nie stosujące żadnej z tych zasad - informuje pismo "PLoS Medicine".

Oreksyna-A pozwala niewyspanym odzyskać pełną sprawność umysłową - informuje "Journal of Neuroscience". Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine wykazali, że podając niewyspanym małpom peptyd zwany oreksyną-A w postaci zastrzyku lub sprayu do nosa można im przywrócić sprawność umysłową.

Nastolatki, które palą lub których matka paliła w ciąży są narażone na problemy ze słuchem i trudności w rozumieniu, co mówią inni - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje tygodnik "New Scientist".

Jedzenie polifenoli, naturalnych składników czerwonych winogron, owoców i warzyw, redukuje niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na nasze zdrowie - informują naukowcy z Izraela na łamach pisma "FASEB".

Wszelkie deklaracje, dotyczące korzystnego wpływu na zdrowie deserowej czekolady, mogą być zwodnicze - ostrzegli naukowcy publikujący w ostatnim numerze "Lancet".