
Bohater popularnej kreskówki marynarz Popeye miał dużo racji, jedząc nie lubiany przez niektórych szpinak, który dawał mu siłę. Amerykańscy naukowcy odkryli, że zielone liście szpinaku działają pobudzająco na rozwój mięśni.

Pobudzanie działania enzymu ACE2 może pozwolić na skuteczniejsze leczenie nadciśnienia - informuje pismo "Hypertension". Wysokie ciśnienie tętnicze powoduje miedzy innymi zwłóknienie naczyń krwionośnych, co prowadzi do uszkodzenia nerek i mięśnia sercowego.

U kobiet, które rzucą palenie po 5 latach znacząco zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej serca i różnych rodzajów raka związanych z paleniem tytoniu - informują naukowcy z USA na łamach pisma "JAMA".

Kształt zlokalizowanego w uchu wewnętrznym ślimaka decyduje o tym, jak ludzie i zwierzęta odbierają niskie częstotliwości - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Rząd Holandii chce wprowadzić całkowity zakaz sprzedaży grzybów halucynogennych, gdyż mogą one wywołać zachowania zagrażające życiu - poinformowano w komunikacie ministerstwa zdrowia. Źródło:
Wprost24.pl

Aby osiągnąć dochód przewyższający średnią krajową, absolwenci medycyny muszą podejmować dodatkową pracę. Taka sytuacja sprawia, że kolejni młodzi lekarze emigrują, to zjawisko będzie się nasilać - alarmują przedstawiciele Stowarzyszenia Młody Lekarz.

Podczas nudnych zajęć mózg przełącza się na "autopilota", co grozi popełnieniem poważnych błędów nawet przypadku łatwych zadań -informuje pismo "Proceedings of National Academy of Sciences".

Osoby, które piją dużo alkoholu i dużo palą, zaczynają cierpieć na alzheimera o kilka lat wcześniej niż osoby palące i pijące mniej - wynika z informacji zamieszczonej w serwisie internetowym EurekAlert.

Nikotyna uszkadza neutrofile, komórki układu odpornościowego broniące nasz organizm przed patogenami, zaburza ich zdolności do rozpoznawania i niszczenia bakterii - ostrzegają naukowcy z USA na łamach pisma "BMC Cell Biology".

Spożywanie dużych ilości jaj ma związek z wyższym ryzykiem zgonu z różnych przyczyn - wykazali badacze amerykańscy. Jednak na razie, autorzy pracy na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition", nie potrafią wyjaśnić tej zależności.