
Rośliny pokojowe nie tylko cieszą oczy, ale także obniżają poziom zawartości ozonu w powietrzu pomieszczeń. Do takiego wniosku doszła grupa naukowców z amerykańskiego uniwersytetu stanu Pensylwania.

Można dostrzec uderzające podobieństwo między rozwojem mózgu a rozwojem miasta - pisze amerykański naukowiec na łamach periodyku naukowego "Complexity". W obu przypadkach mamy do czynienia z podobnymi prawami, które rządzą każdą z tych struktur.

Ponad 70 proc. Polaków odczuwa uciążliwy, męczący hałas, z tego co trzeci - często. Co dziesiąty respondent uważa, że z powodu hałasu ma kłopoty ze zdrowiem i samopoczuciem - wykazały badania CBOS-u przeprowadzone w sierpniu 2009 r. wśród 1041 dorosłych Polaków.

Z odessanego podczas liposukcji tłuszczu można uzyskać komórki pluripotentne, o możliwościach podobnych do płodowych komórek macierzystych - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych - pisze w środę o wynikach najnowszych badań anglojęzyczny dziennik "Jerusalem Post".

Dzięki usunięciu genu kodującego białko IKKe myszy nie tyją, nawet jeśli odżywiają się zbyt tłusto- informuje pismo "Cell".

Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że w ciągu najbliższych 20 lat depresja stanie się najczęstszym problemem zdrowotnym. Podczas pierwszego Globalnego Szczytu ws. Zdrowia Psychicznego, który rozpoczął się 2 września w Atenach eksperci podkreślali potrzebę zapewnienia chorym odpowiedniej opieki i dostępu do terapii - informuje serwis BBC.

To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". Wyniki ich badań sugerują też, że nieregularne jedzenie sprzyja tyciu.

Śledziona - wbrew temu, co mówiono i pisano o niej przez stulecia - pełni w ludzkim organizmie ważną funkcję - jest magazynem monocytów, komórek walczących z zakażeniami i naprawiających szkody - informuje "Science".

Celem badania „Portale medyczne i zdrowie” było poznanie stopnia zainteresowania internautów informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia znajdującymi się w internecie, jak również poznanie jakie produkty związane ze zdrowiem są kupowane przez nich.