
Dieta bogata we fruktozę - cukier owocowy, którym słodzi się m.in. napoje i słodycze - osłabia pamięć przestrzenną szczurów - wynika z amerykańskich badań, o których informuje serwis Eurek Alert.

Regularne przyjmowanie tranu sprzyja znacznej poprawie pracy ludzkiego mózgu, przede wszystkim u starszych osób. Świadczą o tym ogłoszone w Londynie wyniki badania, według których codzienne spożywanie przez pół roku dodatku pokarmowego z kwasami tłuszczowymi Omega-3 zapewnia "odmłodzenie" mózgu na trzy lata.

Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.

Ludzie mogą przybierać na wadze pod wpływem stresu związanego z pracą, płaceniem rachunków czy problemami rodzinnymi - informuje "American Journal of Epidemiology".

Pierwszą na świecie operację obustronnego wszczepienia implantów ucha środkowego pacjentowi z poważnym uszkodzeniem słuchu przeprowadził we wtorek w Warszawie prof. Kazimierz Niemczyk, kierownik Katedry i Kliniki Otolaryngologii Akademii Medycznej w Warszawie.

Nogi to nasz najczęściej wykorzystywany środek transportu. Niestety są bardzo narażone na wszelkiego rodzaju kontuzje i uszkodzenia. Co więcej, nasze złe nawyki niekorzystnie wpływają na ich kondycję.

Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem - zalecają eksperci. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych kalorii.

Spośród wszystkich specjalizacji lekarskich Polacy najbardziej ufają chirurgom - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini dla Towarzystwa Chirurgów Polskich. "W tym roku Towarzystwo Chirurgów Polskich obchodzi swoje 120-lecie.

Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem - zalecają eksperci. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych kalorii.