Artykuły o zdrowiu

Daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych - pisze w środę o wynikach najnowszych badań anglojęzyczny dziennik "Jerusalem Post".
Dzięki usunięciu genu kodującego białko IKKe myszy nie tyją, nawet jeśli odżywiają się zbyt tłusto- informuje pismo "Cell".
Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że w ciągu najbliższych 20 lat depresja stanie się najczęstszym problemem zdrowotnym. Podczas pierwszego Globalnego Szczytu ws. Zdrowia Psychicznego, który rozpoczął się 2 września w Atenach eksperci podkreślali potrzebę zapewnienia chorym odpowiedniej opieki i dostępu do terapii - informuje serwis BBC.
To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". Wyniki ich badań sugerują też, że nieregularne jedzenie sprzyja tyciu.
Śledziona - wbrew temu, co mówiono i pisano o niej przez stulecia - pełni w ludzkim organizmie ważną funkcję - jest magazynem monocytów, komórek walczących z zakażeniami i naprawiających szkody - informuje "Science".
Celem badania „Portale medyczne i zdrowie” było poznanie stopnia zainteresowania internautów informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia znajdującymi się w internecie, jak również poznanie jakie produkty związane ze zdrowiem są kupowane przez nich.
Specjalny przyrząd pozwala usunąć - dzięki przemywaniu - martwe tkanki i bakterie z rany, tym samym przyspieszając jej gojenie - informuje serwis "EurekAlert".
Guma do żucia mogła stać się przyczyną śmierci piłkarza w Brazylii. Napastnik Vasco da Gama Aloisio zderzył się z rywalem i zadławił nią. Upadł na boisko i niemal od razu przestał oddychać. Na szczęście klubowi lekarze błyskawicznie zdiagnozowali problem i po wyjęciu gumy zawodnik odzyskał oddech oraz przytomność.
Osoby otyłe i z nadwagą mają mniej tkanki nerwowej w obszarach mózgu odpowiedzialnych za sprawność intelektualną - zaobserwowali naukowcy z USA. Zdaniem autorów pracy, która ukazała się w internetowym wydaniu pisma "Human Brain Mapping", sugeruje to, że przybieranie na wadze zwiększa ryzyko demencji, również w jej najcięższej postaci, jaką jest choroba Alzheimera.
Jod jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór potrafi wywołać wiele chorób. Jak temu zapobiegać? Należy jeść pokarmy bogate w jod a do kąpieli stosować Zabłocką Solankę Siła Serca.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności