
Nogi to nasz najczęściej wykorzystywany środek transportu. Niestety są bardzo narażone na wszelkiego rodzaju kontuzje i uszkodzenia. Co więcej, nasze złe nawyki niekorzystnie wpływają na ich kondycję.

Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem - zalecają eksperci. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych kalorii.

Spośród wszystkich specjalizacji lekarskich Polacy najbardziej ufają chirurgom - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini dla Towarzystwa Chirurgów Polskich. "W tym roku Towarzystwo Chirurgów Polskich obchodzi swoje 120-lecie.

Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem - zalecają eksperci. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych kalorii.

Osoby, które mają problemy z pamięcią i cierpią na depresję są bardziej narażone na demencję - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Neurology".

Przeciwnowotworowe działanie marchewki zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.

Pacjenci z przewlekłymi owrzodzeniami, mogą się zgłaszać do IV Szpitala Wojskowego we Wrocławiu, gdzie w ramach programu naukowego zostaną poddani leczeniu lnianymi opatrunkami genetycznie zmodyfikowanymi.

Podczas powstawania plemników ich materiał genetyczny - DNA jest upakowane przez inne białka niż w pozostałych komórkach organizmu. Jednak jak poinformowali naukowcy z USA na łamach pisma "Nature" tzw. białka histonowe mogą pełnić w DNA plemników i w rozwoju zarodkowym zadania specjalne.

Nadtlenek wodoru, znany głównie pod postacią wody utlenionej pomaga białym krwinkom dotrzeć do miejsca powstania rany i przyspiesza proces gojenia - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Nature".

Umiarkowane spożywanie alkoholu chroni przed kamicą żółciową - wynika z brytyjskich badań, ogłoszonych podczas dorocznego zjazdu gastroenterologów w Chicago.