Artykuły o zdrowiu

Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
Aerozol do nosa zawierający związek wyekstraktowany z ostrej papryczki chili może przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok - wynika z badań opublikowanych w "Annals of Allergy, Asthma & Immunology".
Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin - informuje serwis EurekAlert.
Osoby, które zapalają pierwszego papierosa zaraz po przebudzeniu mogą być bardziej narażone na rozwój raka płuca, a także nowotworów głowy i szyi - wynika z analizy opublikowanej na łamach pisma "Cancer" wydawanego przez American Cancer Society.
Celem projektu "Ratuj Życie" jest podniesienie świadomości Polaków w zakresie ratowania ludzkiego życia. Dzięki wsparciu Polskiej Rady Resuscytacji oraz pomocy wielu innych osób, powstała aplikacja e-mobile, będąca głównym elementem Kampanii. Kampania wystartowała 8 VI 2011 r.
Pończochy uciskowe to prosty sposób na poprawę stanu pacjentów z bezdechem sennym i przewlekłą niewydolnością żylną - informuje serwis "EurekAlert".
Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation". Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.
Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
Siedzący tryb życia sprzyja chorobom nie tylko dlatego, że wiąże się z niewielką aktywnością fizyczną - informuje "American Journal of Preventive Medicine".
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności