
Pończochy uciskowe to prosty sposób na poprawę stanu pacjentów z bezdechem sennym i przewlekłą niewydolnością żylną - informuje serwis "EurekAlert".

Tłuste przekąski, po które sięgamy by poprawić sobie samopoczucie, rzeczywiście spełniają swoją rolę - wynika z badań opublikowanych w "Journal of Clinical Investigation". Zawarte w nich kwasy tłuszczowe wywołują bowiem w mózgu reakcję biologiczną redukującą odczuwanie smutku.

Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".

Siedzący tryb życia sprzyja chorobom nie tylko dlatego, że wiąże się z niewielką aktywnością fizyczną - informuje "American Journal of Preventive Medicine".

Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...

Dłuższy sen pomaga sportowcom osiągnąć szczytową formę - informuje pismo "Sleep". Gdy męskiej drużynie baseballowej Stanford University polecono spać po 10 godzin na dobę przez około 6 tygodni, mniej się męczyli, dokładność ich rzutów wzrosła o około 9% i osiągali lepsze wyniki w sprincie.

Ustalenie negatywnego wpływu leków antydepresyjnych na chorych z nowotworami i udane próby terapii mikrofalowym polem elektromagnetycznym - takie są efekty badań polskich uczonych przedstawione na gdańskim kongresie immunologii.

Suplement diety APICHROM to niezwykle silna i skuteczna formuła odchudzająca oparta na kombinacji wyjątkowych składników, takich jak: błonnik z pyłku kwiatowego, chrom, drożdże i witaminy z grupy B.
Połączenie błonnika pokarmowego i chromu szczególnie polecane jest osobom z nadwagą i nadmiernym apetytem. Błonnik pokarmowy powoduje uczucie sytości, a chrom poprzez zwiększenie przyswajalności glukozy przez komórki zmniejsza zapotrzebowanie na słodkie pokarmy.

Osoby po 65. roku życia, regularnie stosujące oliwę z oliwek do przyrządzania potraw są o ponad 40 proc. mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy nie używają jej wcale - sugerują badania francuskie, o których informuje pismo "Neurology".

Naukowcy z USA ostrzegają, że zbyt długi czas spędzony przed telewizorem oznacza zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo naczyniowego i przedwczesnej śmierci. Wyniki badań opublikowano na łamach pisma "Journal of the American Medical Association".