
Gorączka, zwłaszcza jesienią, oznacza, że z naszym organizmem dzieje się coś niepokojącego. Wysoka temperatura, czyli ta przekraczająca 39°C, może okazać się bardzo niebezpieczna dla zdrowia, prowadząc do osłabienia organizmu, a nawet - zaburzeń układu krążenia. Dlatego ważne jest regularne i precyzyjne mierzenie temperatury ciała, aby wcześnie rozpoznać objawy oraz zastosować odpowiednie działania.

Niby-śniadanie, od czasu do czasu obiad w barze mlecznym, duża ilość pustych kalorii w postaci przekąsek spożywanych wieczorami – tak przeważnie wygląda dzienne menu studenta. Poradzenie sobie ze szkolnymi obowiązkami oraz finansowymi wyzwaniami nie jest łatwe. Podpowiadamy, co i jak jeść, żeby żywić się zdrowo nie wydając więcej od innych.

Mężczyźni twierdzą, że „grypa męska” nie istnieje, zaś kobiety z uśmiechem na ustach odpowiadają, że doskonale wiedzą o czym mowa. Właśnie rozpoczął się sezon jesienno–zimowy, a wraz z jego nadejściem każdego roku mierzymy się z rosnącą falą zachorowań na przeziębienie i grypę, także w wydaniu mężczyzn. Dlatego warto dokładniej przyjrzeć się męskiemu chorowaniu.

Z sondażu CBOS wynika, że 70% Polaków uważa warunki życia w Polsce za szkodliwe dla zdrowia psychicznego, które zwiększają ryzyko zachorowania na choroby psychiczne.

Zjawisko kolekcjonerstwa nie jest obce nikomu z nas. Z pewnością każdy ma wśród swoich znajomych osobę, która zapamiętale zbierała monety, znaczki, a nawet modne w latach dziewięćdziesiątych kartki wpinane do segregatora. Bardzo często podśmiewamy się z naszych dziadków lub babć, niepotrafiących rozstać się z zupełnie nieużytecznymi przedmiotami. Granica pomiędzy nadmierną sentymentalnością a niebezpieczną obsesją może być jednak bardzo cienka. Niewinne kolekcjonerstwo może zaś wymknąć się spod kontroli i prowadzić do niebezpiecznej choroby, zwanej syllogomanią.

Producenci żywności mają nowy sposób na to, żeby sprzedać nam mniej w takiej samej cenie a na dodatek będziemy bardziej syci (:. Prawdopodobnie nowy związek będziemy niedługo zjadać w naszym ulubionym jogurcie i nie tylko.

Ostatnie badania wykazują, że w naszym jedzeniu są substancje poprawiające nam nastrój. Nie trzeba być naukowcem, że głodny Polak, to zły Polak a po najedzeniu się jest błoga sielanka:) W każdym razie ostatnio badania wykryły istnienie w żywności kwasu walproinowego - powszechnie stosowanego leku poprawiającego nastrój wydawanego nawet na receptę. Kwas występuje m.in. w czekoladzie, herbacie i owocach jagodowych. I o to dlatego czekolada poprawia nam nastrój...

Wydaje się nam ze dokładnie widzimy co się dookoła nas dzieje, tymczasem nasze widzenie zależy od tego gdzie kierujemy nasz wzrok. Ruchy oczu są zakłócone w wielu chorobach centralnego układu nerwowego, między innymi w chorobie Parkinsona często występującej w starszym wieku, związanej z brakiem transmitera – dopaminy.

W Polsce pojawiło się już ok. 10 tys. produktów roślinnych, odżywek i suplementów diety. Większość nich nie jest badana pod względem jakości, a niektóre są sfałszowane – ostrzega prof. Zbigniew Fijałek, dyrektor Narodowego Instytutu Leków w Warszawie.

Mózg, mimo iż stanowi tylko 2% naszej masy ciała, zużywa prawie jedną czwartą dostarczanej organizmowi energii. Nie zadowoli się byle czym. Co lubi najbardziej i jak o niego zadbać w smaczny sposób?