
Daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych - pisze w środę o wynikach najnowszych badań anglojęzyczny dziennik "Jerusalem Post".

To ile przytyjemy po zjedzeniu posiłku, zależy od pory dnia o jakiej go spożywamy - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". Wyniki ich badań sugerują też, że nieregularne jedzenie sprzyja tyciu.

Śledziona - wbrew temu, co mówiono i pisano o niej przez stulecia - pełni w ludzkim organizmie ważną funkcję - jest magazynem monocytów, komórek walczących z zakażeniami i naprawiających szkody - informuje "Science".

Specjalny przyrząd pozwala usunąć - dzięki przemywaniu - martwe tkanki i bakterie z rany, tym samym przyspieszając jej gojenie - informuje serwis "EurekAlert".

Guma do żucia mogła stać się przyczyną śmierci piłkarza w Brazylii. Napastnik Vasco da Gama Aloisio zderzył się z rywalem i zadławił nią. Upadł na boisko i niemal od razu przestał oddychać. Na szczęście klubowi lekarze błyskawicznie zdiagnozowali problem i po wyjęciu gumy zawodnik odzyskał oddech oraz przytomność.

Już 56 tysięcy złotych przekazała w tym roku na cele charytatywne firma Hand-Prod. Darowizny otrzymało kilkanaście organizacji: fundacji i stowarzyszeń prowadzących projekty prozdrowotne, naukowo-badawcze oraz społeczne.

Udar mózgu podwaja ryzyko złamania kości udowej lub biodrowej - informuje pismo "Stroke: Journal of the American Heart Association".

Ludzie mogą przybierać na wadze pod wpływem stresu związanego z pracą, płaceniem rachunków czy problemami rodzinnymi - informuje "American Journal of Epidemiology".

Spośród wszystkich specjalizacji lekarskich Polacy najbardziej ufają chirurgom - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini dla Towarzystwa Chirurgów Polskich. "W tym roku Towarzystwo Chirurgów Polskich obchodzi swoje 120-lecie.

Przeciwnowotworowe działanie marchewki zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.