Artykuły o zdrowiu

Pijąc więcej niż dwie filiżanki kawy lub
herbaty dziennie można zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby - informuje pismo "Gastroenterology". Ochronny efekt kawy i herbaty zaobserwowano u osób z podwyższonym ryzykiem uszkodzenia wątroby - pijących dużo alkoholu, z nadwagą, cukrzycą czy zbyt wysokim poziomem żelaza w organizmie.
Kierowcy pod wpływem nawet niewielkiej
ilości marihuany niemal dwukrotnie częściej powodują fatalne w skutkach wypadki drogowe - informuje "British Medical Journal". Przeprowadzone we Francji badania objęły 10 tys. 748 kierowców-uczestników wypadków śmiertelnych między październikiem 2001 i wrześniem 2003. Wszyscy obowiązkowo musieli przejść test na obecność narkotyków i alkoholu w organizmie.
Naukowcy wyjaśnili powiązanie pomiędzy
stresem a zwiększoną podatnością na choroby - donosi najnowszy numer "Research Australia".Wiadomo, że stres negatywnie wpływa na nasz organizm i zmniejsza naszą odporność na choroby. Dotąd jednak nie było wiadomo, w jaki sposób to się dzieje. Grupa naukowców z Garvan Institute Medical Research z Sydney pod kierunkiem prof. Fabienne Mackay oraz prof. Herberta Herzoga odkryła białko, które łączy stres z układem odpornościowym człowieka. Białkiem tym okazał się neuropeptyd Y.
Podawanie śpiącemu niemowlęciu smoczka może zmniejszać ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej o 90 procent - informuje "British Medical Journal".Zespół nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS) jest najważniejszą przyczyną nieoczekiwanego zgonu wśród niemowląt w wieku od tygodnia do roku, jednak wciąż nie wiadomo, co naprawdę go powoduje. Spotyka on niemowlęta na całym świecie, głównie chłopców, częściej w rodzinach o niskim statusie socjoekonomicznym. Niemal wszystkie zgony następują podczas snu dziecka.
Stres związany z pół godzinną kłótnią małżeńską opóźnia proces gojenia ran o całą dobę - wskazują najnowsze wyniki badaczy z USA. Jeśli jednak wrogość między małżonkami utrzymuje się od dłuższego czasu, to rany goją się jeszcze dłużej, napisali autorzy pracy na łamach "Archives of General Psychiatry".
Osoby, które regularnie spożywają małe ilości alkoholu sa mniej narażone na tycie, niż osoby niepijące go wcale. Jednak wypijanie co dzień sporych dawek alkoholu podnosi ryzyko otyłości niemal o 50 proc. - wskazują amerykańskie badania, o których informuje pismo"BioMedCentral Public Health".Najnowsze analizy zostały przeprowadzone przez badaczy z dwóch amerykańskich placówek naukowych i objęły 8 tys. 236 niepalących osób.
Poprzednie
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności