
Małżonkowie, których związki przeżywają trudności, są bardziej podatni na stres - i tym samym w większym stopniu narażeni na poważne problemy zdrowotne. Dotyczy to zarówno kobiet i mężczyzn - wskazują brytyjscy badacze.

Jedzenie późną porą nie tuczy bardziej niż
jedzenie w dzień - wynika z najnowszych badań amerykańskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo naukowe "Obesity Research". Każdy z nas spotkał się z teorią, że jedzenie w nocy zwiększa prawdopodobieństwo przytycia. Nie ma jednak wiarygodnych dowodów naukowych na potwierdzenie tego przekonania.

Już półgodzinny spacer na ruchomej bieżni przejściowo poprawia nastrój pacjentom z poważną postacią depresji, tzw. depresją dużą - wskazują wyniki badań na małej grupie osób. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Medicine and Science in Sports and Exercise".

Systematyczne badania nad wpływem muzyki Mozarta na zdrowie rozpoczął dr Alfred Tomatis w późnych latach 50. Do 1990 r. na całym świecie powstały setki centrów terapeutycznych, gdzie wykorzystuje się zwłaszcza koncerty i symfonie skrzypcowe. Okazuje się, że muzyka Wolfganga Amadeusza Mozarta wywiera wielki wpływ, także leczniczy.

Insulina, którą można będzie wdychać, została zatwierdzona przez Komisję Europejską na użytek osób z cukrzycą. Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której poziom cukru (glukozy) we krwi jest nieprawidłowo podwyższony. Z cukrzycą typu I mamy do czynienia, gdy organizm nie wydziela własnej insuliny.

Badania niemieckich geochemików dowodzą, że antymon stosowany przy produkcji niektórych butelek z tworzyw sztucznych może przenikać do sprzedawanej w butelkach wody mineralnej -informuje "Journal of Environmental Monitoring".

Zwykle dietetycy zalecają pięć porcji warzyw i owoców dziennie, jednak większe spożycie jeszcze bardziej zmniejsza podatność na udar mózgu i choroby serca - informuje "The Lancet". Udar mózgu jest trzecią z najważniejszych przyczyn śmierci i najważniejszą przyczyną inwalidztwa w krajach rozwiniętych.

Osoby, które lubią wino, preferują też zdrowszą dietę niż amatorzy piwa - wskazują wyniki duńskich badań, o których informuje pismo "British Medical Journal".Do takich wniosków doszli naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Kopenhadze, którzy sprawdzili, jakie pokarmy wybierają w supermarkecie osoby kupujące wino lub piwo.

Zbyt duża zawartość pewnych kwasów tłuszczowych w mózgu może mieć związek z rozwojem depresji - wskazują najnowsze badania izraelskie. Chodzi tu o nienasycone kwasy tłuszczowe z tzw. grupy omega-6, które są obecne w dużych ilościach w olejach roślinnych (np. w słonecznikowym), a także w mięsie.

Oglądanie filmów, których bohaterowie używają alkoholu, może zachęcić nastolatki do eksperymentów z alkoholem w bardzo młodym wieku - informuje serwis naukowy EurekAlert.Jak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców z Dartmouth Medical School i opublikowanych w "Journal of Studies on Alcohol", oglądane filmy mogą mieć istotny wpływ na decyzję o wczesnym sięgnięciu po alkohol.