
Już od tysięcy lat zioła i przyprawy wzbogacają smak żywności i przedłużają trwałość produktów. Dzięki nim można zmniejszyć dodawanie sztucznych konserwantów. Na wiosnę warto wprowadzić na talerz świeżość dodając nowe dodatki lub zamieniając używane na inne. Szczególnie te, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.

Wypadanie pochwy, obniżenie macicy czy nietrzymanie moczu to nadal tematy tabu. Kobiety obserwujące u siebie niepokojące objawy tych dolegliwości wstydzą się i rzadko mówią o tym nawet w gabinecie lekarskim. Tymczasem zaburzenia statyki kobiecych narządów można skutecznie leczyć. Ważne jednak, aby je dokładnie diagnozować i wiedzieć, której dokładnie części układu dotyczą. Jak wygląda właściwe postępowanie terapeutyczne tłumaczy lek. med. Dorota Niewęgłowska, specjalista ginekologii i położnictwa z krakowskiej SCM clinic.
Mezoterapia odżywia, pozytywnie wpływa na wzrost włosów. Ma za zadanie poprawienie kondycji włosów lub wpływa na procesy biochemiczne mające na celu zahamowanie wypadania włosów. To skuteczny zabieg do wielu schorzeń związanych z problemami włosów. Substancje docierają do głębokich warstw skóry dzięki czemu kuracja może być stosowana zarówno jako zabieg terapeutyczny jak i profilaktyczny.

Przyklapnięte, nieświeże włosy, wyglądające jak „strączki” to nieestetyczny efekt, z jakim borykają się często osoby, których dotyczy problem przetłuszczających się włosów. Jakie mogą być przyczyny tego nieprzyjemnego zjawiska i jak sobie z nim radzić podpowiada trycholog.

W pracy klinicznej muzykoterapeuci ściśle współpracują z zespołem terapeutycznym, którego skład zależny jest od problemów zdrowotnych pacjenta/klienta i miejsca odbywania terapii. Efektem takiej współpracy jest m.in. model Muzykoterapii Neurologicznej (NMT), który zrodził się w latach 90. XX wieku w Centrum Badań Biomedycznych w Muzyce przy Uniwersytecie Stanowym w Kolorado (USA), gdzie prowadzone były projekty badawcze w obszarze muzykoterapii, neurofizjologii i neurologii1. Działania muzykoterapeutów neurologicznych obejmują trzy obszary: poznawczy, sensomotorykę oraz mowę i język. Świetnie sprawdzają się w pracy z pacjentami z problemami natury neurologicznej, po udarach mózgu, wypadkach komunikacyjnych, w chorobie Parkinsona, jak również z pacjentami w stanie wegetatywnym lub minimalnej świadomości.

Zapraszamy do zapoznania się z rozmową z dr hab. Katarzyną Klimkowską, prof. Uczelni z Katedry Teorii Wychowania, doradcą ds. optymalizacji kształcenia w zakresie zdrowia psychicznego w Zespole Optimum UMCS oraz w Punkcie Wsparcia i Psychoedukacji Sensum UMCS, na temat depresji – jej przyczyn, objawów oraz sposobów leczenia.

Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16% ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią. Dziś trzech na pięciu Polaków chciałoby dziś zmienić swoją dietę i jeść więcej owoców i warzyw. Większość (64%) uważa, że właśnie ich spożywanie w największym stopniu zwiększa nasze zdrowie i odporność. Samych owoców więcej chce jeść 38% konsumentów.

Skuteczne i wydajne działanie układu odpornościowego zależy w głównej mierze od nas samych. Możemy je kształtować poprzez aktywność fizyczną i hartowanie ciała oraz dobrą dietę. Jak więc sprawić, aby nasz organizm był silniejszy w walce z groźnymi drobnoustrojami? Podpowiadamy.

W biurze czy na home office spędzamy często więcej niż pół dnia. Nasze menu, które wpływa na kondycję i odporność organizmu to zatem nie tylko to co jemy przed i po pracy. Ważne są również posiłki i przekąski w ciągu dnia pracy, których zadaniem jest odżywienie organizmu oraz związane z nimi wybory żywieniowe. Jakie warto jeść w pracy, aby dobrze się czuć i nie przytyć? Poznajmy rekomendacje dietetyka.

25 października odbyło się oficjalne zakończenie tegorocznej edycji programu Liderzy Ochrony Zdrowia. Najważniejszym punktem finału online było podsumowanie dwumiesięcznej pracy trzydzieściorga uczestników.