
Przyjmowanie wapnia i witaminy D podczas stosowania diety odchudzającej obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia - czytamy w lutowym wydaniu pisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Niektórzy ludzie mogli urodzić się ze skłonnością do słonych potraw - wyniki badań publikuje pismo "American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative, and Comparative Physiology".

Stuprocentowe soki owocowe i warzywne pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na liczne nowotwory i choroby serca - donosi najnowszy numer pisma "International Journal of Food Science and Nutrition".

Odpowiednio trenując mięśnie oddechowe, pływacy i nurkowie mogą poprawić swoje wyniki -informuje internetowa wersja pisma "European Journal of Applied Physiology". Jak wykazali specjaliści z University of Buffalo, dzięki ćwiczeniom mięśni oddechowych można poprawić zarówno wydolność, jak i pojemność oddechową.

Spośród zwierząt domowych posiadanie psa wydaje się być najkorzystniejsze dla zdrowia -informuje "British Journal of Health Psychology". Według dr Deborah Wells, psychologa z Queens University w Belfaście posiadacze psów zwykle mają niższe ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu.

Lepiej wykształcone młode Brytyjki trzy razy częściej nadużywają alkoholu, ale około 40-tki piją dwa razy mniej niż ich gorzej wyedukowane rówieśniczki - informuje "Journal of Epidemiology and Community Health."

Czynne i bierne palenie papierosów oraz zanieczyszczone powietrze zwiększają ryzyko zachorowania na gruźlicę i śmierci z jej powodu - donoszą naukowcy na łamach wydania pisma "Public Library of Science".

Kofeina pomaga nawet o połowę złagodzić bóle mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym - wynika z badań amerykańskich.

Badanie poziomu specyficznego białka we krwi pozwala dokładnie przewidzieć ryzyko zawału serca, udaru mózgu, niewydolności krążenia i śmierci z powodu choroby serca - informuje "Journal of the American Medical Association"(JAMA).

Pijąc czarną herbatę z mlekiem, eliminujemy jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny - informują naukowcy w "European Heart Journal". Czarna herbata wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania.