
Smażenie ryb może pozbawiać je korzystnych dla zdrowia właściwości, co prawdopodobnie ma związek z częstszym występowaniem udarów mózgu w niektórych stanach USA - informuje pismo"Neurology".

Teobromina zawarta w czekoladzie i kakao może być podstawą nowego leku na przewlekły kaszel - informuje serwis "BBC News/Health".

Osoby pozbawione snu przez dłuższy czas wyglądają mniej zdrowo i atrakcyjnie niż wypoczęte - potwierdzają szwedzkie badania, których wyniki publikuje "British Medical Journal".

Dobre wyniki w nauce w liceum mają wpływ na zdrowie człowieka w całym jego dorosłym życiu - donoszą naukowcy z University of Wisconsin-Madison.

Rzucenie palenia poprawia samopoczucie i pozwala czuć się szczęśliwym - informują naukowcy z Brown University, negując przesądy, jakoby rzucanie palenia doprowadzało do depresji i złego samopoczucia.

Spożywanie białka po wysiłku fizycznym może wspomagać mechanizmy odpowiedzialne za budowę mięśni zarówno u młodych osób, jak i u seniorów - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".

Pierwsze globalne badania nad skutkami biernego palenia wykazały, że jest ono przyczyną 600 tys. zgonów rocznie - informuje serwis "BBC News/Health".

Studenckie życie rządzi się swoimi prawami – to niepodważalny fakt. Młodość, radość i trochę beztroski. Jednak studia to także stres połączony z nieregularnym trybem życia. Jeśli nie chcemy mieć kłopotów ze zdrowiem po ich ukończeniu, już dziś powinniśmy martwić się o nasze zdrowie.

Osoby posiadające wyższy indeks masy ciała cieszą się lepszym węchem, gdy chodzi o zapachy pożywienia - donoszą naukowcy.

Witamina E o 22 proc. zwiększa ryzyko udaru krwotocznego i o 10 proc. zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego - ocenili naukowcy szkoły medycznej uniwersytetu Harvarda z Bostonu w USA. Wyniki ich badań publikuje "British Journal of Medicine" w internetowym wydaniu.