Składnik wina poprawia zdrowie, ale nie przedłuża życia

Jak wykazały badania na myszach, składnik wina - resweratrol - sprawia, że zwierzęta są zdrowsze, jednak nie żyją dzięki temu dłużej - informuje "New Scientist"

Zdrowym myszom w średnim wieku (roczna mysz odpowiada 35-letniemu człowiekowi) naukowcy z National Institute of Aging w Baltimore podawali resweratrol, substancję będącą składnikiem wina.

Dzięki niej zwierzęta uniknęły chorób serca, utraty tkanki kostnej i zaniku mięśni, ich nerki pracowały znakomicie, a zaćma pojawiła się później. Jednak - wbrew temu, co sugerowały wcześniejsze wyniki badań na grubych myszach - szczupłe gryzonie nie żyły dłużej.

Z kolei naukowcy z University of Southern California w Los Angeles wykazali, że wyeliminowanie ważnego dla procesu starzenia się białka SIRT1, którego wytwarzanie przyspiesza resweratrol, chroni wprawdzie komórki mózgowe przed gromadzeniem się toksycznych utleniaczy, jednak myszy żyją wówczas krócej niż normalnie.

Na razie głównym osiągnięciem specjalistów badających wpływ diety na starzenie się pozostaje ustalenie, że chcąc dłużej żyć, trzeba mniej jeść. Zarówno drożdże, jak robaki, myszy i psy żyły dłużej, gdy ich dieta zawierała o 30 do 50 procent kalorii mniej. Resweratrol, zawarty nie tylko w winie, ale także niektórych warzywach i owocach wydaje się naśladować niektóre korzystne efekty niskokalorycznej diety.(PAP)

ostatnia zmiana: 2008-07-04


Polityka Prywatności