Składnik wina poprawia zdrowie, ale nie przedłuża życia
Jak wykazały badania na myszach, składnik wina - resweratrol - sprawia, że zwierzęta są zdrowsze, jednak nie żyją dzięki temu dłużej - informuje "New Scientist"
Zdrowym myszom w średnim wieku (roczna mysz odpowiada 35-letniemu
człowiekowi) naukowcy z National Institute of Aging w Baltimore
podawali resweratrol, substancję będącą składnikiem wina.
Dzięki
niej zwierzęta uniknęły chorób serca, utraty tkanki kostnej i
zaniku mięśni, ich nerki pracowały znakomicie, a zaćma pojawiła
się później. Jednak - wbrew temu, co sugerowały wcześniejsze
wyniki badań na grubych myszach - szczupłe gryzonie nie żyły
dłużej.
Z kolei naukowcy z University of Southern California w Los
Angeles wykazali, że wyeliminowanie ważnego dla procesu starzenia
się białka SIRT1, którego wytwarzanie przyspiesza resweratrol,
chroni wprawdzie komórki mózgowe przed gromadzeniem się
toksycznych utleniaczy, jednak myszy żyją wówczas krócej niż
normalnie.
Na razie głównym osiągnięciem specjalistów badających wpływ diety
na starzenie się pozostaje ustalenie, że chcąc dłużej żyć, trzeba
mniej jeść. Zarówno drożdże, jak robaki, myszy i psy żyły dłużej,
gdy ich dieta zawierała o 30 do 50 procent kalorii mniej.
Resweratrol, zawarty nie tylko w winie, ale także niektórych
warzywach i owocach wydaje się naśladować niektóre korzystne
efekty niskokalorycznej diety.(PAP)
ostatnia zmiana: 2008-07-04