Mądre dziewczęta jedzą ryby
Spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 jest dwa razy ważniejsze dla rozwoju intelektualnego dziewcząt niż chłopców - informuje "New Scientist".
Od dawna wiadomo, że kwasy omega-3, w które obfituje na przykład
mięso łososia, podwyższają poziom inteligencji. Jak jednak wynika
z badań, które przeprowadzili William Lassek z University of
Pittsburgh oraz Steve Gaulin z University of California w Santa
Barbara, szczególnie dużo tych kwasów potrzebują kobiety.
Gromadzą
bowiem w tkance tłuszczowej na udach i biodrach zapasy, niezbędne
do prawidłowego rozwoju mózgu ewentualnego dziecka.
Badacze ocenili wyniki testów inteligencji niemal 4000 osób przed
16 rokiem życia. Po wyeliminowaniu wpływu takich czynników, jak
wykształcenie czy cechy genetyczne, okazało się, że wyniki
dziewcząt jedzących dość kwasów omega-3 były średnio o jeden
procent lepsze. W przypadku chłopców różnica wynosiła tylko pół
procenta.
Wcześniejsze badania Lasseka i Gaulina wykazały, że kobiety o
proporcjach ciała, które mężczyznom wydają się szczególnie
atrakcyjne- a więc z zaznaczonymi biodrami i wąską talią - są
inteligentniejsze i rodzą bardziej inteligentne potomstwo.
Atrakcyjna sylwetka ma związek z gromadzeniem kwasów omega-3.(PAP)
ostatnia zmiana: 2008-06-30