Spożywanie dużych ilości jaj ma związek z wyższym ryzykiem zgonu z różnych przyczyn - wykazali badacze amerykańscy. Jednak na razie, autorzy pracy na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition", nie potrafią wyjaśnić tej zależności.
Zgodnie z zaleceniami lekarskimi, zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie jest ważnym elementem profilaktyki chorób układu krążenia. Ale choć jajka są bogatym źródłem cholesterolu, brak jednoznacznych danych na temat związku między ich spożyciem a ryzykiem schorzeń układu sercowo-naczyniowego i zgonu z ich powodu. Aby to sprawdzić naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Harvarda w Bostonie przeanalizowali dane zbierane w dużej grupie lekarzy płci męskiej (21 327 osób) przez 20 lat.
Jak wyliczyli badacze, ilość spożywanych jaj nie miała związku z ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia, w tym z powodu zawału serca czy udaru mózgu. Okazało się jednak, że była związana z wyższym prawdopodobieństwem zgonu ze wszystkich przyczyn. Ta zależność była szczególnie widoczna w grupie osób chorych na cukrzycę - miłośnicy jaj byli dwukrotnie bardziej narażeni na zgon w okresie badań, niż pacjenci jedzący ich mało.
Jak podkreśla autor komentarza do pracy dr Robert Eckel z Uniwersytetu Stanu Kolorado, badania te miały charakter czysto epidemiologiczny, co nie pozwala ustalić zależności przyczynowo- skutkowej między konsumpcją jaj a ryzykiem zgonu. Badacze nie uwzględnili w nich również innych składników diety, które mogły mieć wpływ na wyniki, jak np. spożycia nasyconych tłuszczów zwierzęcych. A jak wskazują obserwacje, miłośnicy jaj często konsumują je wraz z dużymi ilościami niezdrowych tłuszczów.
Na podstawie tej pracy nie można zatem formułować zaleceń dietetycznych i dlatego dorosłe osoby nie powinny rezygnować z jajek, jako elementu zdrowej zbalansowanej diety. Jedno jajo dostarcza organizmowi aż 13 witamin i minerałów niezbędnych do życia, wysokiej jakości białek, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy oraz jedynie 70 kKal. Jak zaznacza dr Eckel, najbardziej wiarygodnym wnioskiem, jaki płynie z tych badań jest brak związku między ilością spożywanych jaj a ryzykiem chorób układu krążenia.
Liczne prace z ostatnich 30 lat wskazują bowiem, że zdrowe osoby mogą cieszyć się potrawami z jajek bez większych obaw o swoje serce. Eksperci zrzeszeni w American Heart Association podkreślają jednak, że przy większym spożyciu jaj, powinno się ograniczać konsumpcję cholesterolu z innych źródeł. (PAP)