Gorzka czekolada nie taka znów zdrowa

Wszelkie deklaracje, dotyczące korzystnego wpływu na zdrowie deserowej czekolady, mogą być zwodnicze - ostrzegli naukowcy publikujący w ostatnim numerze "Lancet".

Dotychczasowe badania sugerowały, że gorzka czekolada może chronić serce, obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać zmęczeniu. Te korzystne właściwości zawdzięcza to m.in. roślinnym związkom chemicznym, flawanolom.

Teraz jednak naukowcy podkreślają, że producenci słodyczy potrafią sztucznie barwić swoje czekolady na ciemniejszy kolor, a jednocześnie pozbawiają ich gorzkich flawanoli. "Dlatego nawet bardzo ciemna z pozoru czekolada może nie zawierać tych związków" - czytamy. Klienci kupujący gorzką czekoladę pozostają nieświadomi tych manipulacji, ponieważ informacja taka najczęściej nie znajduje się na nie etykiecie produktu.

Naukowcy podkreślają też, że nawet jeśli czekolada zawiera flawanole, to jej miłośnicy powinni pamiętać o szkodliwym dla serca i naczyń krwionośnych tłuszczu i cukrze oraz towarzyszących im kaloriach. Aby zyskać coś dla zdrowia, osoby jedzące umiarkowane ilości ciemnej czekolady, bogatej we flawanole, powinny bilansować liczbę kalorii, ograniczając ilość innych spożywanych produktów. Bywa to jednak trudne nawet dla najbardziej gorliwych "przeliczaczy kalorii". (PAP)




Polityka Prywatności