Jeden z kwasów tłuszczowych omega-3, kwas dokozaheksaenowy (DHA), zwiększa produkcję białka LR11, które niszczy amyloid beta. Wniosek jest prosty jedzenie ryb może zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera - przekonują amerykańscy naukowcy na łamach pisma "Journal of Neuroscience".
Dzięki postępom współczesnej medycyny żyjemy dłużej, ale wiąże się z tym wiele problemów zdrowotnych typowych dla ludzi starszych, jednym z nich jest występowanie różnych chorób neurodegeneracyjnych, demencji między innymi choroby Alzheimera. Choroba Alzheimera prowadzi do stopniowej utratą pamięci, zmian osobowości i w końcowym stadium zniszczenia centralnego układu nerwowego do śmierci.
Szacuje się, że w samej tylko Ameryce żyje około 5 milionów chorych, a do roku 2050 chorych będzie między 11, a 16 milionów osób. Naukowcy badający w ostatnich latach bardzo intensywnie tę chorobę podejrzewali, że spożywanie ryb a konkretnie zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3 może zapobiegać lub hamować rozwój choroby Alzheimera. W swoim najnowszym projekcie badawczym naukowcy z UCLA's Alzheimer Disease Research Center wyjaśnili mechanizm korzystnego działania tych tłuszczy na proces rozwoju choroby.
Badacze obserwowali działanie oleju rybiego oraz jego składnika DHA podając go w diecie lub dodając bezpośrednio do podłoża, na którym hoduje się neurony w warunkach laboratoryjnych. Okazało się, że jeden z kwasów omega-3, DHA nawet w niskich dawkach zwiększa produkcję białka LR11, którego poziom jest u chorych na Alzheimera znacząco obniżony. Białko to niszczy tę postać amyloidu beta, która jest odpowiedzialna za powstawanie niszczących neurony blaszek starczych u chorych.
Osoby u których poziom LR11 jest niski mają bardzo duże ryzyko zachorowania, a przyjmując DHA można go w prosty sposób podnieć do wartości zapobiegającej chorobie. W związku z otrzymaniem tak pozytywnych wyników badań działania DHA, Amerykański Instytut Zdrowia rozpoczął już duży projekt badawczy, podczas którego DHA podaje się pacjentom chorym na Alzheimera. Zdaniem autorów pracy dla takich osób może być już za późno na leczenie przy pomocy DHA, badacze mają nadzieję na sfinansowanie badania wpływu kwasu omega-3 na osoby w bardzo wczesnym stadium choroby.
Podsumowując swoją pracę, badacze zalecają wszystkim bogatą w ryby i ich kwasy tłuszczowe dietę śródziemnomorską jako naturalny sposób na zwiększenie poziomu białka LR11 i zmniejszenie ryzyka Alzheimera. (PAP)