Jedni przekonują, żeby ograniczyć węglowodany, inni twierdzą, że najwięcej korzyści przynosi jadłospis w 100% roślinny. Od czasu do czasu w mediach głośno jest o nowym, rewolucyjnym sposobie żywienia, który nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale również poprawia samopoczucie. Która dieta jest najzdrowsza?
Odpowiedź na pytanie: “jaka dieta jest najzdrowsza?” brzmi: dopasowana do Twoich potrzeb. Zdrowa dieta to jadłospis odpowiednio zbilansowany zarówno pod względem energetycznym (dzienna podaż kalorii), jak i odżywczym (właściwe proporcje niezbędnych składników odżywczych). Każdy organizm jest inny i ma różne potrzeby. Niektórzy są bardzo aktywni, więc będą potrzebować więcej energii (kalorii) z posiłków niż osoby ćwiczące mało i wykonujące pracę siedzącą. Innymi słowy – dla sportowców jadłospis 2000 kcal jest z reguły niewystarczający, za to dla osoby o niskiej aktywności fizycznej może okazać się zbyt kaloryczny (więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-2000-kcal-zasady-i-przykladowy-jadlospis).
Inni mają specjalne potrzeby wynikające z nietolerancji, alergii pokarmowych czy chorób przewlekłych. Jeszcze inni stosują diety roślinne, gdyż leży im na sercu dobro zwierząt i troska o środowisko naturalne. Właściwe zbilansowanie dziennego jadłospisu może być trudne, więc warto skorzystać z konsultacji dietetycznej. Zdrowe osoby przynajmniej raz w roku powinny wykonywać profilaktyczne badania. Z morfologii można wyczytać, czego brakuje naszemu organizmowi.
W rankingach “najzdrowszych diet świata” zaszczytne pierwsze miejsce zajmuje dieta śródziemnomorska. Warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, oliwa z oliwek, strączki, orzechy, zioła i przyprawy – te produkty, w odpowiednich proporcjach, powinny znaleźć się w każdym posiłku.
Dwa razy w tygodniu w menu mogą pojawić się ryby i owoce morza. W codziennej diecie śródziemnomorskiej może znaleźć się także chudy drób i niskotłuszczowe produkty mleczne, ale w umiarkowanych ilościach. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na małą porcję czegoś słodkiego, ale nie powinno stać się to nawykiem. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (woda) i aktywności fizycznej (ruch na świeżym powietrzu).
Jak łatwo zauważyć, dieta śródziemnomorska bazuje głównie na produktach roślinnych. W jadłospisie dozwolone są artykuły pochodzenia zwierzęcego, ale okazjonalnie i w ograniczonej ilości. Tym samym śródziemnomorski sposób żywienia wpisuje się w ogólnoświatowy trend – jedzenia prosto i roślinnie.
Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych i trans (znajdujących się głównie mięsie i przetworzonych produktach odzwierzęcych) jest główną przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, między innymi otyłości, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. W przetworzonym nabiale znajdują się konserwanty i duże ilości cukrów prostych. Z kolei ryby coraz częściej zanieczyszczone są metalami ciężkimi.
Nic zatem dziwnego, że roślinne sposoby żywienia zyskują na popularności. Odpowiednio zbilansowana dieta roślinna jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo zdrowa. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z produktów odzwierzęcych, chętnie przechodzą na dietę planetarną lub wdrażają w życie zasady fleksitarianizmu (elastyczny wegetarianizm). Wśród powodów ograniczenia mięsa wymieniają jeszcze jedną kwestię – troskę o planetę i jej malejące zasoby.