Naukowcy z USA opisali, jak białko o nazwie PCSK9 wiąże się z receptorami lipoprotein o niskiej gęstości i w ten sposób reguluje poziom cholesterolu - donosi pismo "Nature Structural & Molecular Biology".
Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), znane również jako "zły cholesterol", są usuwane z krwiobiegu przez wiązanie z receptorami LDLR na powierzchni komórek. Po związaniu cholesterolu z receptorem komórka "wchłania" zarówno cholesterol, jak i receptor.
Cholesterol jest przetwarzany, a receptor wraca na powierzchnię komórki, gdzie może wiązać kolejne cząsteczki lipoprotein. Liczba receptorów LDLR na powierzchni komórki jest regulowana przez białko PCSK9. Białko to zmniejsza tę liczbę, a tym samym przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.
Do tej pory nie znany był mechanizm działania PCSK9. Xiayang Qiu wraz z kolegami z firmy Pfizer w Groton wykazali, że białko to wiąże się ściśle z receptorami LDLR. Przez związanie z LDLR, PCSK9 zmniejsza liczbę receptorów na powierzchni i powoduje, że są unieczynniane wewnątrz komórki i nie mogą trafić z powrotem na powierzchnię. Mutacja w genie kodującym PCSK9, która prowadzi do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi, powoduje jeszcze mocniejsze wiązanie białka do LDLR niż normalnie.
Odkrycie amerykańskich naukowców pomaga zrozumieć, jak poziom cholesterolu jest regulowany w naszym organizmie. Dzięki temu łatwiej będzie opracować leki dla osób cierpiących na chorobę sercowonaczyniową.(PAP)