Wydaję się, że zdecydowana większość ludzi lubi jeść słodycze. Któż bowiem nie lubi słodkiego smaku? Ciastka, cukierki czy czekolada są nieodłącznym składnikiem menu wielbicieli słodyczy. O ile jednak słodycze jedzone od czasu do czasu nie stanowią zbyt wielkiego zagrożenia dla naszego zdrowie, o tyle ich nadużywanie może być powodem wielu groźnych chorób.
Zgodnie z tym co twierdzą dietetycy, chyba jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, która znajduje się w słodyczach jest właśnie cukier. Cóż więc złego naszemu organizmowi może zrobić cukier?
Jak można przeczytać na wielu portalach dotyczących zdrowego odżywiania, cukier podnosi poziom tzw. ,,złego” cholesterolu oraz poziom trójglicerydów we krwi. Co bardziej istotne, ta substancja przyczynia się do rozwoju komórek rakowych wielu rodzajów nowotworów.
Dość zrozumiałym faktem jest to, że cukier gwałtownie podnosząc poziom glukozy we krwi może doprowadzić do cukrzycy. Dzięki temu słodkiemu składnikowi zawdzięczamy także szybszy proces starzenia się naszego organizmu. Lekarze starszą nas również chorobami autoimmunologicznymi takimi jak: astma, stwardnienie rozsiane czy artretyzm. Są to schorzenia, u których podłoża leży nadmiar spożywanego cukru.
Jeśli ktoś chciałby uniknąć nabawienia się żylaków powinien jak najbardziej ograniczyć ilość zjadanych słodyczy. Innym niekorzystnym skutkiem pochłaniania dużej ilości różnego rodzaju słodkości jest wzrost ciśnienia krwi, a co za tym idzie groźba wystąpienia udaru lub wylewu.
Wprowadzenie limitu na spożywanie cukierków, ciast i czekolady uchroni nas także przed szybkim pogorszeniem się naszego wzroku.
Wymieniłem powyżej tylko niektóre z problemów zdrowotnych, które mogą nas dotknąć w przypadku zawyżonej konsumpcji słodyczy. Wprawdzie, są producenci słodkich przekąsek, którzy dodają np. witaminy do swoich produktów, starając się wzbogacić je w substancje odżywcze, ale nie rekompensuje to w żaden sposób fatalnego wpływu cukru na nasze zdrowie.
Istnieją zdrowsze zamienniki cukru. Do nich należą stewia, sok klonowy, ksylitol czy chociażby miód. Substytutów cukru można szukać w sklepach stacjonarnych, sklepach internetowych lub na portalach ogłoszeniowych gdzie osoby prywatne lub firmy handlowe sprzedają tzw. zdrową żywność.
dodane przez Pismak