Z amerykańskich badań opublikowanych w "Journal of Consumer Research" wynika, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.
"Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używasz bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nakładasz sobie od 9 do 31 proc. jedzenia więcej niż normalnie" - piszą autorzy artykułu Koert van Ittersum z Georgia Institute of Technology i Brian Wansink z Cornell University.
Kluczową role odgrywa złudzenie optyczne (Delboeuf
illusion), które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze,
jeśli jest ono otoczone przez inne kółko, dużego rozmiaru, niż w
sytuacji, gdy byłoby ono otoczone przez kółko małego rozmiaru.
W praktyce, jeśli nakładamy posiłek na mały talerz, porcja wygląda na relatywnie większą niż jest w rzeczywistości i odwrotnie, gdy nakładamy jedzenie na talerz duży, nasza porcja wygląda na relatywnie mniejszą.
Nie bez znaczenia jest również kolor naczynia lub obrusa. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21 proc. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10-procentową zmianę.
Na przestrzeni lat rozmiar przeciętnego talerza zwiększył się o prawie jedną czwartą. Musimy być ostrożni, bo spożywanie nawet o 50 kalorii więcej niż potrzebujemy, może skutkować wzrostem wagi o ponad 2 kg rocznie.
"Najlepszym sposobem jest zastąpienie misek i talerzy mniejszymi naczyniami w kontrastowych kolorach" - radzą autorzy. (PAP)