Rozmiar i kolor naczyń może pomóc w odchudzaniu

Z amerykańskich badań opublikowanych w "Journal of Consumer Research" wynika, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.

Badaniom poddano studentów, którzy otrzymali polecenie nalewania zupy pomidorowej do siedmiu miseczek różnej wielkości. Zgodnie z oczekiwaniami badaczy, uczestnicy nalewali mniej do mniejszych miseczek, a więcej do większych. Efekt nie znikał, pomimo działań uświadamiających i edukacyjnych.

"Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używasz bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nakładasz sobie od 9 do 31 proc. jedzenia więcej niż normalnie" - piszą autorzy artykułu Koert van Ittersum z Georgia Institute of Technology i Brian Wansink z Cornell University.

Kluczową role odgrywa złudzenie optyczne (Delboeuf illusion), które sprawia, że postrzegamy kółko jako znacznie mniejsze, jeśli jest ono otoczone przez inne kółko, dużego rozmiaru, niż w sytuacji, gdy byłoby ono otoczone przez kółko małego rozmiaru.

W praktyce, jeśli nakładamy posiłek na mały talerz, porcja wygląda na relatywnie większą niż jest w rzeczywistości i odwrotnie, gdy nakładamy jedzenie na talerz duży, nasza porcja wygląda na relatywnie mniejszą.

Nie bez znaczenia jest również kolor naczynia lub obrusa. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21 proc. Modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10-procentową zmianę.

Na przestrzeni lat rozmiar przeciętnego talerza zwiększył się o prawie jedną czwartą. Musimy być ostrożni, bo spożywanie nawet o 50 kalorii więcej niż potrzebujemy, może skutkować wzrostem wagi o ponad 2 kg rocznie.

"Najlepszym sposobem jest zastąpienie misek i talerzy mniejszymi naczyniami w kontrastowych kolorach" - radzą autorzy. (PAP)


ostatnia zmiana: 2012-01-19


Polityka Prywatności