Analiza badań wskazała, że zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego i Cleveland Clinic przyjrzeli się danym dotyczącym źródeł białka w dietach poszczególnych osób.
W przypadku mężczyzn, którzy dziennie spożywali więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa (ponad 230 gramów), ryzyko udaru było o 28 proc. wyższe niż u mężczyzn, których dieta zawierała średnio około jednej trzeciej porcji dziennie.
Wśród kobiet spożywanie około dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie było związane z 19-procentowym podwyższeniem ryzyka w porównaniu z paniami nie przekraczającymi połowy porcji (około 56 gramów).
Zbadano również wpływ zmiany czerwonego mięsa na inne źródło białka. Po zastąpieniu jednej porcji wołowiny lub wieprzowiny drobiem ryzyko zmniejszyło się o 27 proc., po zastąpieniu mięsa rybami i orzechami - o 17 proc., a w przypadku nabiału - o 10-11 proc.
"Badaliśmy także związek czerwonego mięsa z cukrzycą i chorobą niedokrwienną serca. Nie dziwi nas, że te kardiometaboliczne choroby są ze sobą powiązane" - mówi autor badań dr Adam Bernstein.
Okazało się również, że spożycie ryb nie redukowało ryzyka udaru, co sugerowały wcześniejsze analizy.
"Możliwe, że korzyści płynące z jedzenia ryb zależą od sposobu ich przyrządzenia" - zauważa dr Bernstein.