Spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko udaru

Analiza badań wskazała, że zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.

Badania obejmowały dziesiątki tysięcy osób w średnim wieku i starszych. W czasie ponad dwudziestu lat obserwacji do udaru doszło u około 1,4 tys. mężczyzn i ponad 2,6 tys. kobiet.

Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego i Cleveland Clinic przyjrzeli się danym dotyczącym źródeł białka w dietach poszczególnych osób.

W przypadku mężczyzn, którzy dziennie spożywali więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa (ponad 230 gramów), ryzyko udaru było o 28 proc. wyższe niż u mężczyzn, których dieta zawierała średnio około jednej trzeciej porcji dziennie.

Wśród kobiet spożywanie około dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie było związane z 19-procentowym podwyższeniem ryzyka w porównaniu z paniami nie przekraczającymi połowy porcji (około 56 gramów).

Zbadano również wpływ zmiany czerwonego mięsa na inne źródło białka. Po zastąpieniu jednej porcji wołowiny lub wieprzowiny drobiem ryzyko zmniejszyło się o 27 proc., po zastąpieniu mięsa rybami i orzechami - o 17 proc., a w przypadku nabiału - o 10-11 proc.

"Badaliśmy także związek czerwonego mięsa z cukrzycą i chorobą niedokrwienną serca. Nie dziwi nas, że te kardiometaboliczne choroby są ze sobą powiązane" - mówi autor badań dr Adam Bernstein.

Okazało się również, że spożycie ryb nie redukowało ryzyka udaru, co sugerowały wcześniejsze analizy.

"Możliwe, że korzyści płynące z jedzenia ryb zależą od sposobu ich przyrządzenia" - zauważa dr Bernstein.


ostatnia zmiana: 2012-01-13


Polityka Prywatności