Chorobotwórcze bakterie takie jak Escherichia coli czy Salmonella mogą żyć wewnątrz tkanek roślin - informuje serwis EurekAlert.
W obu przypadkach doszło wcześniej do skażenia nasion przed lub po ich wysianiu. Przyczyną skażenia może być zarówno woda, jak i gleba.
Patogeny znalazły się we wszystkich ważnych tkankach, w tym także wiązkach przewodzących, doprowadzających substancje pokarmowe wewnątrz rośliny.
Wykazanie obecności bakterii w roślinnych tkankach wymagało zastosowania specjalnej procedury, by zapobiec przemieszczaniu się ich z zewnątrz do wnętrza rośliny podczas cięcia.
Naukowcy zastosowali najpierw roztwór utrwalający, po czym użyli przeciwciał oznakowanych barwnikiem fluorescencyjnym, by wykazać obecność bakterii w tkankach.
W ciągu 12 dni badań zaobserwowano, że liczba bakterii w tkankach wzrosła i utrzymywała się na wysokim poziomie. Dlatego, aby zapewnić bezpieczeństwo osobom spożywającym pokarm roślinny, w wielu wypadkach nie wystarczy samo mycie czy odkażanie - niezbędne jest podgrzewanie do wysokiej temperatury - na przykład pieczenie czy gotowanie.(PAP)