Naukowcy z Australii wykazali, że dieta bogata w tłuszcze może przyczyniać się do rozwoju astmy oraz innych chorób związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu immunologicznego - donosi najnowszy numer czasopisma "Immunology".
Spożycie tłuszczów (kwasów tłuszczowych) wzrosło dramatycznie w ciągu ostatnich trzydziestu lat, a jednocześnie zwiększyła się częstość zachorowań na choroby o podłożu zapalnym, szczególnie astmę, miażdżycę tętnic oraz choroby autoimmunologiczne, takie jak np. reumatoidalne zapalenie stawów.
Badacze zaobserwowali, że aktywność komórek układu immunologicznego (tzw. komórek dendrytycznych) zależy od białka aP2, którego działanie jest związane z obecnością w organizmie kwasów tłuszczowych.
Komórki dendrytyczne są to duże komórki uczestniczące w reakcjach obronnych organizmu. Ich podstawowym zadaniem jest prezentacja fragmentów obcych substancji (antygenów) innym komórkom układu odpornościowego.
AP2 jest białkiem specyficznym dla komórek tkanki tłuszczowej. Reguluje ono pobieranie kwasów tłuszczowych przez te komórki.
Prof. Charles Mackay i współpracownicy na podstawie swoich wyników podejrzewają, że kwasy tłuszczowe, odziałując z aP2, pobudzają to białko, co prowadzi z kolei do pobudzenia komórek dendrytycznych, a tym samym do wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej. Obecnie naukowcy pracują nad potwierdzeniem tej teorii.
Białko aP2 zostało wcześniej zidentyfikowane jako cel terapii takich chorób metabolicznych, jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca tętnic. Prezentowane wyniki wskazują, że może również istnieć zależność pomiędzy tym białkiem a chorobami układu immunologicznego. (PAP)