Dorośli i nastolatki, którzy jedzą fasolę, ważą mniej niż rówieśnicy, których dieta jest uboga w tę jarzynę - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Narodowego
Centrum Statystyk Zdrowotnych (National Center for Health
Statistics), którzy przeanalizowali dane zebrane w grupie ponad 20
tys. osób.
Okazało się, że dorośli, których dieta była bogata w fasolę,
ważyli średnio o 3 kg mniej niż rówieśnicy jedzący mało fasoli -
choć ich dzienne spożycie kalorii było większe o ok. 200 kKal.
Podobna prawidłowość zaobserwowano wśród nastolatków - choć młodzi
amatorzy fasoli spożywali o 335 kKal dziennie więcej, to ważyli o
3,4 kg mniej niż nastolatki o diecie ubogiej w fasolę.
Dorośli amatorzy tego warzywa mieli o 22 proc. mniejsze ryzyko
otyłości, w porównaniu z rówieśnikami. Spożywali ponadto mniejsze
ilości tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych.
Ponadto, dieta bogata w fasolę była związana z mniejszymi
obwodami w talii osób dorosłych i młodzieży - odpowiednio o 1,9 cm
i 2,54 cm. Obydwie grypy wiekowe spożywały też o jedną trzecią
więcej błonnika, tj. niewchłaniane w przewodzie pokarmowym
węglowodany roślinne. Dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać
prawidłową masę ciała.
Jak komentuje prowadzący badania dr Victor Fulgoni, fasola jest
doskonałym źródłem błonnika i białka, a oprócz tego zawiera małe
ilości tłuszczu i jest pozbawiona cholesterolu. Najnowsze wyniki
mają więc sens, podkreśla badacz.
Jak przypomina Fulgoni, wcześniejsze doświadczenia wykazały, że
dieta bogata w fasolę może obniżać ryzyko chorób serca i
niektórych nowotworów. Nic więc dziwnego, że warzywo to zalicza
się do zdrowej żywności, dodaje.
Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na konferencji nt.
biologii eksperymentalnej, która odbywa się od 1 do 5 kwietnia w
San Francisco. (PAP)