Umiarkowane picie piwa i wina zwiększa gęstość tkanki kostnej

Piwo i wino pite w umiarkowanych ilościach jest swego rodzaju "tonikiem" dla kości. Do takiego wniosku doszli amerykańscy naukowcy z uniwersytetu w Bostonie, którzy przebadali ponad 1700 osób.

Zdaniem specjalistów, wypijanie codziennie jednej-dwóch jednostek piwa lub wina może sprzyjać znacznemu zwiększeniu mineralnej gęstości tkanki kostnej. Szefowa grupy badaczy, prof. Catherine Taccer poinformowała, że tego rodzaju wzajemny związek miedzy stanem kości a umiarkowanym spożywaniem piwa, głównie przez mężczyzn, i wina - przez kobiety, został stwierdzony w trakcie obserwacji ludzi w wieku powyżej 60 lat.

Jednak zupełnie inną sytuację - zdaniem naukowca - obserwuje się u osób pijących mocne napoje alkoholowe, zwłaszcza w dużych ilościach. "Badania organizmu ludzkiego wykazują, że mocne alkohole rujnują tkankę kostną" - podkreśla prof. Taccer. (PAP)


ostatnia zmiana: 2009-03-12


Polityka Prywatności