Umiarkowane picie piwa i wina zwiększa gęstość tkanki kostnej
Piwo i wino pite w umiarkowanych ilościach jest swego rodzaju "tonikiem" dla kości. Do takiego wniosku doszli amerykańscy naukowcy z uniwersytetu w Bostonie, którzy przebadali ponad 1700 osób.
Zdaniem specjalistów, wypijanie codziennie jednej-dwóch jednostek
piwa lub wina może sprzyjać znacznemu zwiększeniu mineralnej
gęstości tkanki kostnej. Szefowa grupy badaczy, prof. Catherine
Taccer poinformowała, że tego rodzaju wzajemny związek miedzy
stanem kości a umiarkowanym spożywaniem piwa, głównie przez
mężczyzn, i wina - przez kobiety, został stwierdzony w trakcie
obserwacji ludzi w wieku powyżej 60 lat.
Jednak zupełnie inną sytuację - zdaniem naukowca - obserwuje się
u osób pijących mocne napoje alkoholowe, zwłaszcza w dużych
ilościach. "Badania organizmu ludzkiego wykazują, że mocne
alkohole rujnują tkankę kostną" - podkreśla prof. Taccer. (PAP)
ostatnia zmiana: 2009-03-12