Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy - ostrzegają naukowcy z Australii i USA na łamach pisma "Nature".
Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego wraz z kolegami odkryli, że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc. Cukry te nie są produkowane przez nasz organizm, zjadamy je wraz z czerwonym mięsem (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz krowim mlekiem, a po strawieniu dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.
Co ciekawe, to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC. Naukowcy podejrzewają, że jedzenie tych produktów uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC, obecne niekiedy w tych samych produktach.
Podsumowując swoje najnowsze badania autorzy pracy radzą ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa do produktów dobrze ugotowanych i pasteryzowanego nabiału ponieważ procesy te niszczą groźne bakterie. (PAP)