Regularnie spożywany tran poprawia pracę mózgu

Regularne przyjmowanie tranu sprzyja znacznej poprawie pracy ludzkiego mózgu, przede wszystkim u starszych osób. Świadczą o tym ogłoszone w Londynie wyniki badania, według których codzienne spożywanie przez pół roku dodatku pokarmowego z kwasami tłuszczowymi Omega-3 zapewnia "odmłodzenie" mózgu na trzy lata.

Po obserwacji 485 zdrowych ludzi, których średni wiek wynosił 70 lat, naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie tranu poprawia możliwości mózgu, zwłaszcza jeśli idzie o naukę.

Jak poinformował dziennik "Daily Telegraph", badacze z naukowej firmy Martec stwierdzili, że u uczestników eksperymentu przyjmujących dodatek z Omegą-3 dwukrotnie zmniejszyła się liczba błędów podczas testów na zapamiętywanie.

Specjaliści mają nadzieję, że tran pomoże w zapobieganiu choroby Alzheimera, zdiagnozowanej we wczesnym stadium. (PAP)


ostatnia zmiana: 2009-07-20


Polityka Prywatności