Ujawnić izomery trans
Europejskie etykietki żywności powinny zawierać informacje o szczególnie szkodliwych dla serca tłuszczach, izomerach trans - wzywają lekarze na łamach "British Medical Journal". Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne - wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych.
Niewielkie ich ilości są obecne również w produktach mlecznych i
mięsie. Izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i
przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a pod
ich wpływem zwiększa się poziom cholesterolu we krwi i rośnie
ryzyko choroby serca.
Według ostatnich badań 2-procentowemu wzrostowi w diecie odsetka
kalorii pochodzących z izomerów trans towarzyszy wzrost częstości
choroby wieńcowej aż o 23 procent.
Zdaniem naukowców z Oksfordu oznaczanie na opakowaniu zawartości
izomerów trans powinno - podobnie jak w przypadku tłuszczów
nasyconych czy cholesterolu - ułatwić konsumentom dokonywanie
zdrowszych wyborów.
W USA Food and Drug Administration od tego roku wymaga od
producentów takich informacji, a w Europie Dania zakazała w ogóle
stosowania izomerów trans.(PAP)