Mdłości w ciąży korzystne dla płodu

Poranne mdłości u kobiet w ciąży chronią płód przed nadmiarem toksyn w diecie matki - potwierdzają wyniki badań opublikowane w "Royal Society's Biological Journal". Poranne mdłości w pierwszych trzech miesiącach ciąży dotykają 80 proc. kobiet ciężarnych. Do niedawna uważano, że jest to nieprzyjemny skutek uboczny zmian hormonalnych zachodzących na początku ciąży.

Naukowcy z Uniwersytetu w Liverpoolu sugerują na podstawie nowych
badań, że mechanizm "odrzucania" pewnych pokarmów w ciąży mógł
powstać w toku ewolucji po to, by chronić płód przed nadmiarem
toksyn i obniżyć ryzyko poronienia.

Badacze doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 56
badań przeprowadzonych w 21 różnych krajach.

Okazało się, że nudności i wymioty poranne są najczęściej
związane ze spożywaniem dużych ilości alkoholu, mięsa, cukru i
olejów. Najniższe ryzyko tych objawów stwierdzono dla produktów
zbożowych, które mają niską zawartość toksyn roślinnych.

Zdaniem naukowców wynika z tego, że organizm ciężarnej w jakiś
sposób sam reguluje jej dietę, tak by nie przyswajała zbyt dużo
toksyn szkodliwych dla płodu.

Organizm matki może odrzucać mięso, gdyż stosunkowo często
zawiera ono czynniki szkodliwe dla zdrowia, np. toksyny powstające
w trakcie psucia się mięsa lub pasożyty. Trudniej natomiast
wyjaśnić związek nudności ze spożywaniem cukru i olejów roślinnych
- zaznaczają naukowcy.

Dr Maggie Blott, konsultantka ds. położnictwa w Szpitalu
londyńskiego Collegium Królewskiego zgadza się z teorią naukowców
z Liverpoolu. Pośrednim potwierdzeniem jest dla niej fakt, że
nudności dotyczą najczęściej pierwszego trymestru ciąży, gdy
rozwijają się najważniejsze organy i tkanki płodu.

Dr Blott zaznacza jednak, że choć dieta w okresie ciąży jest
istotna, najważniejsze jest, by matki unikały alkoholu i
papierosów, i przyjmowały suplementy z kwasem foliowym, potrzebnym
do rozwoju układu nerwowego dziecka. (PAP)




Polityka Prywatności