Ciężarne, które piją mało mleka, rodzą małe dzieci
Ograniczone spożycie mleka w ciąży może negatywnie wpływać na wzrost i rozwój dziecka, wskazują najnowsze badania kanadyjskie. Wynika z nich, że ciężarne kobiety pijące mniej niż szklankę mleka dziennie rodzą dzieci o mniejszej masie ciała niż matki, które lubią mleko. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Canadian Medical Association Journal".
Mleko jest bogatym źródłem witaminy D, B2, białka oraz wapnia.
Jednak wiele kobiet decyduje się ograniczyć spożycie mleka w ciąży
m.in. po to, by zapobiec alergiom u potomstwa.
Takie postępowanie odbija się negatywnie na jakości diety i może
prowadzić do nadciśnienia u matki oraz niedoborów związków
potrzebnych do rozwoju dziecka. Na przykład brak witaminy D grozi
zaburzeniami w rozwoju kości i może prowadzić do krzywicy, a
wyniki wielu badań sugerują, że może też negatywnie wpływać na
rozwój układu nerwowego i zwiększać podatność na różne przewlekłe
schorzenia.
Naukowcy z Uniwersytetu McGill w Montrealu przebadali grupę
niemal 300 ciężarnych kobiet z trzech szpitali w Calgary. Żadna z
nich nie miała nadciśnienia ani cukrzycy, u żadnej nie stwierdzono
też ciąży mnogiej, z którą naturalnie związana jest niska masa
ciała noworodków. Badacze zebrali dane m.in. na temat wieku
pacjentek, miejsca zamieszkania, palenia papierosów oraz diety i
stosowania różnych suplementów - mineralnych lub witaminowych.
Okazało się, że ciężarne, które dziennie wypijały najwyżej
szklankę mleka (tj. 250 ml) rodziły dzieci o mniejszej masie ciała
niż pacjentki, które spożywały go więcej. Każda szklanka mleka
była związana ze wzrostem masy ciała dziecka - średnio o 41 gram.
Tak więc kobiety pijące - zgodnie z zaleceniami - trzy szklanki
mleka dziennie, mogą mieć noworodki większe średnio o 123 gramy od
matek, które ograniczają jego spożycie, tłumaczą badacze.
Ich zdaniem, picie zbyt małych ilości mleka powoduje przede
wszystkim niedobory witaminy D i wapnia. W przeciwieństwie do
braków witaminy B2 i białka, trudno je uzupełnić, jedząc inne
pokarmy, jak np. mięso czy produkty zbożowe.
Dlatego autorzy pracy zachęcają kobiety w ciąży do picia mleka,
zwłaszcza w okresie zimy, gdy dzien jest krótszy i nasza skóra
produkuje znacznie mniej witaminy D pod wpływem światła
słonecznego. (PAP)