Im więcej warzyw i owoców, tym lepiej

Zwykle dietetycy zalecają pięć porcji warzyw i owoców dziennie, jednak większe spożycie jeszcze bardziej zmniejsza podatność na udar mózgu i choroby serca - informuje "The Lancet". Udar mózgu jest trzecią z najważniejszych przyczyn śmierci i najważniejszą przyczyną inwalidztwa w krajach rozwiniętych.

Brytyjscy naukowcy z University of London pod kierunkiem dr Fenga
He przeanalizowali przypadki ponad 257 tys. ludzi z sześciu krajów
europejskich, USA i Japonii.

Ci, którzy jedli trzy do pięciu porcji warzyw lub owoców dziennie,
mieli mniejsze ryzyko udaru o 11 proc. w stosunku do tych, którzy
jedli mniej niż trzy porcje dziennie, ci zaś, którzy jedli pięć i
więcej porcji zmniejszali ryzyko o 26 procent.

Jeden z naukowców, profesor Graham MacGregor,  sądzi, że
najważniejszym czynnikiem zapobiegającym udarowi jest potas.
"Wiemy, że pacjentom, którym zaaplikowano dodatkowo potas,
obniżyło się ciśnienie krwi. Gdy liczba porcji warzyw i owoców
wzrasta z trzech do pięciu dziennie, ilość spożywanego potasu
zwiększa się o 50 proc" - cytuje go BBC.




Polityka Prywatności