Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko udaru i utraty pamięci

Jedzenie tuńczyka i innych ryb może pomóc obniżyć ryzyko zaburzeń pamięci i udaru mózgu u osób starszych - informują naukowcy z Finlandii na łamach czasopisma "Neurology".

Badaniem objęto 3660 osób w wieku 65 lat i starszych. Uczestnikom wykonano badania obrazowe mózgu, w celu wykrycia drobnych uszkodzeń które mogłyby prowadzić do wystąpienia zaburzeń poznawczych, demencji lub udaru mózgu. Takie wykrywalne tylko dzięki skanowaniu mózgu drobne uszkodzenia występują u blisko 20 procent zdrowych starszych ludzi.

To samo badanie powtórzono po 5 latach u 2313 uczestników projektu. Wszystkich poproszono o wypełnienie ankiet na temat spożywania ryb. Wyniki badania wykazały, że ludzie którzy jedzą pieczonego tuńczyka lub inne gatunki ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 (DHA i EPA) przynajmniej 3 razy w tygodniu są o 26 procent mniej narażeni na uszkodzenia mózgu prowadzące do demencji i udaru, niż osoby które nie jedzą ryb regularnie. Jedzenie ryby raz w tygodniu zmniejsza takie ryzyko o 13 procent.

"Jedzenie tuńczyka i innych ryb wydaje się zabezpieczać przed utratą pamięci i udarem mózgu, ale obserwacji tych nie potwierdzono u osób które regularnie jedzą smażone ryby" - mówi Jyrki Virtanen z University of Kuopio. "Potrzebujemy kolejnych badań na temat mechanizmu działania ochronnego ryb, wydaje się że to kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA odgrywają główną rolę" - dodaje autor badań. Rybami o najwyższej zawartości DHA i EPA są łosoś, makrela, śledź, sardynki i sardele (PAP).

ostatnia zmiana: 2008-08-05


Polityka Prywatności