Jedzenie ryb zmniejsza ryzyko udaru i utraty pamięci
Jedzenie tuńczyka i innych ryb może pomóc obniżyć ryzyko zaburzeń pamięci i udaru mózgu u osób starszych - informują naukowcy z Finlandii na łamach czasopisma "Neurology".
Badaniem objęto 3660 osób w wieku 65 lat i starszych. Uczestnikom
wykonano badania obrazowe mózgu, w celu wykrycia drobnych
uszkodzeń które mogłyby prowadzić do wystąpienia zaburzeń
poznawczych, demencji lub udaru mózgu. Takie wykrywalne tylko
dzięki skanowaniu mózgu drobne uszkodzenia występują u blisko 20
procent zdrowych starszych ludzi.
To samo badanie powtórzono po 5
latach u 2313 uczestników projektu. Wszystkich poproszono o
wypełnienie ankiet na temat spożywania ryb.
Wyniki badania wykazały, że ludzie którzy jedzą pieczonego
tuńczyka lub inne gatunki ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6
(DHA i EPA) przynajmniej 3 razy w tygodniu są o 26 procent mniej
narażeni na uszkodzenia mózgu prowadzące do demencji i udaru, niż
osoby które nie jedzą ryb regularnie. Jedzenie ryby raz w tygodniu
zmniejsza takie ryzyko o 13 procent.
"Jedzenie tuńczyka i innych ryb wydaje się zabezpieczać przed
utratą pamięci i udarem mózgu, ale obserwacji tych nie
potwierdzono u osób które regularnie jedzą smażone ryby" - mówi
Jyrki Virtanen z University of Kuopio. "Potrzebujemy kolejnych
badań na temat mechanizmu działania ochronnego ryb, wydaje się że
to kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA odgrywają główną rolę" -
dodaje autor badań.
Rybami o najwyższej zawartości DHA i EPA są łosoś, makrela,
śledź, sardynki i sardele (PAP).
ostatnia zmiana: 2008-08-05