Kawa i herbata mogą chronić wątrobę

Pijąc więcej niż dwie filiżanki kawy lub
herbaty dziennie można zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby - informuje pismo "Gastroenterology". Ochronny efekt kawy i herbaty zaobserwowano u osób z podwyższonym ryzykiem uszkodzenia wątroby - pijących dużo alkoholu, z nadwagą, cukrzycą czy zbyt wysokim poziomem żelaza w organizmie.

Przewlekłe (trwające ponad 6 miesięcy) choroby wątroby mogą mieć
różne przyczyny - wirusy, otyłość, alkohol, zaburzenia
immunologiczne lub metaboliczne, czy efekty uboczne leków. Może
dojść do marskości, zwłóknienia lub zapalenia wątroby.

Badania przeprowadzili naukowcy z National Institute of Diabetes
and Digestive and Kidney Diseases. Przeanalizowali wyniki badań
epidemiologicznych NHAES I, które objęły 9849 uczestników. Mieli
do dyspozycji dane na temat spożycia kawy i herbaty (od 0 do 16
filiżanek dziennie) oraz dalszych losów badanych w ciągu
przeciętnie 19 lat. Średnio badani wypijali 2 filiżanki kawy lub
herbaty dziennie. Osoby, które wypijały ponad 2 filiżanki, o
połowę rzadziej zapadały na przewlekłe choroby wątroby w
porównaniu z pijącymi mniej niż filiżankę dziennie.

W ostatnich latach pojawiło się wiele doniesień, że w skali całej
populacji kawa zapobiega podwyższeniu poziomu enzymów wątrobowych
oraz marskości i rakowi wątroby. Jednak także obecnie ogłoszone
wyniki nie przesądzają, czy kawa i herbata chronią przed
schorzeniami wątroby spowodowanymi przez konkretne przyczyny, na
przykład stłuszczenie czy zapalenie wirusowe. Potrzebne są dalsze
badania, które wyjaśnią ewentualny ochronny wpływ kofeiny na
wątrobę i jego możliwe zastosowania kliniczne - twierdzą autorzy.

(PAP)



Polityka Prywatności