
Ostatnie badania wykazują, że w naszym jedzeniu są substancje poprawiające nam nastrój. Nie trzeba być naukowcem, że głodny Polak, to zły Polak a po najedzeniu się jest błoga sielanka:) W każdym razie ostatnio badania wykryły istnienie w żywności kwasu walproinowego - powszechnie stosowanego leku poprawiającego nastrój wydawanego nawet na receptę. Kwas występuje m.in. w czekoladzie, herbacie i owocach jagodowych. I o to dlatego czekolada poprawia nam nastrój...
Ciągłe zmęczenie, senność, smutek czy niepokój to tylko niektóre objawy jesiennej depresji. Choć potocznie rozumiana jest zjawiskiem dobrze wszystkim znanym, w rzeczywistości prawdziwie patologiczną formę przybiera jedynie u 2-5% populacji, z których zdecydowaną większość (aż 80%) stanowią kobiety. Nie należy jednak lekceważyć jej objawów, by nie doprowadzić do rozwinięcia poważniejszych zaburzeń afektywnych.