
Smukła sylwetka to obecnie cel wielu z nas. Dążymy do perfekcji, często nie zdając sobie sprawy z konsekwencji drastycznych diet.

Somatoliberyna to hormon wydzielany w mózgu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że może on zapobiec śmiertelnie groźnym powikłaniom zapalenia płuc.

Badacze przekonują, że mierzenie ciśnienia tętniczego na obu rękach powinno stać się rutyną. Najnowsze badania wykazały, że duża różnica pomiędzy wartościami ciśnienia na lewej i prawej ręce może wskazywać na zwiększone ryzyko chorób układu krążenia i zgonu.

Według szwedzkich badaczy niedobór snu ma istotny wpływ na uczucie głodu. Wyniki badań opublikowano w "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Z amerykańskich badań opublikowanych w "Journal of Consumer Research" wynika, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.

Analiza badań wskazała, że zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.

Pismo „Journal of Neuroscience” podaje, że kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują np. ryby morskie i olej lniany, mogą chronić nerwy obwodowe przed uszkodzeniem i wspomagać ich regenerację.

Palacze walcząc z nałogiem nie mogą jedynie bazować na środkach zawierających nikotynę. Okazuje się, że dłuższe ich stosowanie jest mało skuteczne.

Portugalska uczona prof. Julia Galhardo zauważyła, że czas, w którym przyswajamy pokarm ma wpływ na naszą wagę, ponieważ szybkie spożywanie posiłków sprzyja nadmiernemu tyciu.

Nie od dziś wiadomo, że palenie szkodzi zdrowiu. Naukowcy z Cornell University mają rozwiązanie dla pasjonatów nikotyny, które sprawi, że ich nałóg będzie nieco mniej wyniszczający.