Artykuły o zdrowiu

Poporodowa, przedporodowa, dwubiegunowa, sezonowa, związana ze stratą pracy, złamanym sercem, wymagająca specjalistycznego leczenia lub… czekolady – depresja to pojęcie popularne w internecie, jednak analiza przekazów, zwłaszcza z mediów społecznościowych, wskazuje, że z łatwością mianem choroby określamy jesienne smuteczki lub przelotne rozczarowania - informuje Instytut Monitorowania Mediów w analizie przygotowanej z okazji Ogólnopolskiego Dnia Walki z Depresją.
Według najnowszych badań, opublikowanych piśmie "Molecular Psychiatry", badanie krwi może pomóc celnie identyfikować osoby cierpiące na depresję.
Somatoliberyna to hormon wydzielany w mózgu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że może on zapobiec śmiertelnie groźnym powikłaniom zapalenia płuc.
Badacze przekonują, że mierzenie ciśnienia tętniczego na obu rękach powinno stać się rutyną. Najnowsze badania wykazały, że duża różnica pomiędzy wartościami ciśnienia na lewej i prawej ręce może wskazywać na zwiększone ryzyko chorób układu krążenia i zgonu.
Osoby zbyt długo przesiadujące w pracy są bardziej zagrożone depresją niż ci, którzy spędzają w pracy tylko 7-8 godzin dziennie.
Portugalscy naukowcy opracowali precyzyjną metodę diagnozowania choroby Alzheimera. Badanie to umożliwi również określenie podatności osób zdrowych na to schorzenie.
Według szwedzkich badaczy niedobór snu ma istotny wpływ na uczucie głodu. Wyniki badań opublikowano w "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Z amerykańskich badań opublikowanych w "Journal of Consumer Research" wynika, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.
Badania kanadyjskie dowodzą, że leczenie depresji zwiększa produktywność w pracy. Naukowcy z Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) w Toronto w trakcie analizy danych zebranych wśród 3 tys. pracowników zauważyło, że 255 z nich (tj. 8,5 proc.) przeżyło epizod depresji.
Analiza badań wskazała, że zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności