Artykuły o zdrowiu

Osoby zbyt długo przesiadujące w pracy są bardziej zagrożone depresją niż ci, którzy spędzają w pracy tylko 7-8 godzin dziennie.
Portugalscy naukowcy opracowali precyzyjną metodę diagnozowania choroby Alzheimera. Badanie to umożliwi również określenie podatności osób zdrowych na to schorzenie.
Według szwedzkich badaczy niedobór snu ma istotny wpływ na uczucie głodu. Wyniki badań opublikowano w "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Z amerykańskich badań opublikowanych w "Journal of Consumer Research" wynika, że rozmiar i kolor naczyń może mieć wpływ na wielkość nakładanych porcji jedzenia, a w związku z tym na zmianę naszej wagi.
Badania kanadyjskie dowodzą, że leczenie depresji zwiększa produktywność w pracy. Naukowcy z Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) w Toronto w trakcie analizy danych zebranych wśród 3 tys. pracowników zauważyło, że 255 z nich (tj. 8,5 proc.) przeżyło epizod depresji.
Analiza badań wskazała, że zbyt częste spożywanie czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko udaru, podczas gdy białko zawarte w drobiu może je obniżyć.
Pismo „Journal of Neuroscience” podaje, że kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują np. ryby morskie i olej lniany, mogą chronić nerwy obwodowe przed uszkodzeniem i wspomagać ich regenerację.
Palacze walcząc z nałogiem nie mogą jedynie bazować na środkach zawierających nikotynę. Okazuje się, że dłuższe ich stosowanie jest mało skuteczne.
Portugalska uczona prof. Julia Galhardo zauważyła, że czas, w którym przyswajamy pokarm ma wpływ na naszą wagę, ponieważ szybkie spożywanie posiłków sprzyja nadmiernemu tyciu.
Nie od dziś wiadomo, że palenie szkodzi zdrowiu. Naukowcy z Cornell University mają rozwiązanie dla pasjonatów nikotyny, które sprawi, że ich nałóg będzie nieco mniej wyniszczający.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności