Artykuły o zdrowiu

Dzieci zbyt szybko odstawione od piersi po urodzeniu później są bardziej narażone na alkoholizm niż te, które dłużej karmiono mlekiem matki - wynika z duńskich badań, o których informuje pismo "American Journal of Psychiatry".
Zbyt wysoki poziom testosteronu może niszczyć komórki mózgowe - informuje pismo "Journal of Biological Chemistry". Stwierdzenie to pomaga wyjaśnić, dlaczego nadużywanie sterydów może prowadzić do zmian zachowania, nasilenia agresji i skłonności samobójczych.
Żwawy spacer po parku może być lepszym sposobem na schudnięcie niż szybki bieg - wskazują badania greckie, przeprowadzone na małej grupce osób. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "International Journal of Sports Medicine".
Procesy zachodzące w mózgu podczas snu poprawiają orientację komputerowych graczy i innych osób, które znalazły się w nieznanym otoczeniu - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).
Dorośli i nastolatki, którzy jedzą fasolę, ważą mniej niż rówieśnicy, których dieta jest uboga w tę jarzynę - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Cotygodniowe praktyki religijne wywierają na zdrowie podobny wpływ, co statyny i ćwiczenia fizyczne - informuje "Journal of the American Board of Family Medicine". Badania nad związkami między wiarą a zdrowiem przeprowadził lekarz (i ksiądz) z University of Pittsburgh Medical Center.
W porównaniu z przeciętnym człowiekiem, występujący na rodeo kowboje szybciej wracają do zdrowia po urazie szyi - informuje "Journal of Rheumatology".
Mieszanie alkoholu z napojami energetyzującymi sprawia, że pijący czuje się mniej pijany, niż jest - informuje pismo "Alcoholism: Clinical and Experimental Research".
Zawsze myj ręce przed jedzeniem, jedz o stałych porach, do szkoły wychodź po śniadaniu i z drugim śniadaniem - to skierowane do dzieci zasady prawidłowego żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka. Będą one promowane w ramach "Partnerstwa dla Zdrowia" - wspólnej inicjatywy Instytutu oraz trzech firm - producentów i dystrybutorów żywności.
Naukowcy już od pewnego czasu wiedzą, że kawa chroni trzustkę przed szkodliwym wpływem alkoholu, ale dopiero teraz badaczom brytyjskim udało się rozszyfrować, jaki mechanizm za to odpowiada.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności