
Dzieci zbyt szybko odstawione od piersi po urodzeniu później są bardziej narażone na alkoholizm niż te, które dłużej karmiono mlekiem matki - wynika z duńskich badań, o których informuje pismo "American Journal of Psychiatry".

Zbyt wysoki poziom testosteronu może niszczyć komórki mózgowe - informuje pismo "Journal of Biological Chemistry". Stwierdzenie to pomaga wyjaśnić, dlaczego nadużywanie sterydów może prowadzić do zmian zachowania, nasilenia agresji i skłonności samobójczych.

Żwawy spacer po parku może być lepszym sposobem na schudnięcie niż szybki bieg - wskazują badania greckie, przeprowadzone na małej grupce osób. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "International Journal of Sports Medicine".

Procesy zachodzące w mózgu podczas snu poprawiają orientację komputerowych graczy i innych osób, które znalazły się w nieznanym otoczeniu - informuje pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Dorośli i nastolatki, którzy jedzą fasolę, ważą mniej niż rówieśnicy, których dieta jest uboga w tę jarzynę - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Cotygodniowe praktyki religijne wywierają na zdrowie podobny wpływ, co statyny i ćwiczenia fizyczne - informuje "Journal of the American Board of Family Medicine". Badania nad związkami między wiarą a zdrowiem przeprowadził lekarz (i ksiądz) z University of Pittsburgh Medical Center.

W porównaniu z przeciętnym człowiekiem, występujący na rodeo kowboje szybciej wracają do zdrowia po urazie szyi - informuje "Journal of Rheumatology".

Mieszanie alkoholu z napojami energetyzującymi sprawia, że pijący czuje się mniej pijany, niż jest - informuje pismo "Alcoholism: Clinical and Experimental Research".

Zawsze myj ręce przed jedzeniem, jedz o stałych porach, do szkoły wychodź po śniadaniu i z drugim śniadaniem - to skierowane do dzieci zasady prawidłowego żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka. Będą one promowane w ramach "Partnerstwa dla Zdrowia" - wspólnej inicjatywy Instytutu oraz trzech firm - producentów i dystrybutorów żywności.

Naukowcy już od pewnego czasu wiedzą, że kawa chroni trzustkę przed szkodliwym wpływem alkoholu, ale dopiero teraz badaczom brytyjskim udało się rozszyfrować, jaki mechanizm za to odpowiada.