Artykuł sponsorowany

Dieta dla mózgu. Co jeść podczas nauki?

Co jeść podczas nauki
Co jeść podczas nauki

Dobór odpowiednich posiłków oraz stosowanie odpowiedniej diety (racjonalne żywienie) jest bardzo istotnym czynnikiem, który wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, w szczególności mózgu. Osoba, która bardzo intensywnie ćwiczy pamięć, przyswaja nową wiedzę, nieustannie poddaje swój mózg procesowi nauki, powinna w szczególności zwrócić uwagę na to, jakie produkty dostarczają odpowiednią energię. Jaka dieta jest odpowiednia dla naszego układu nerwowego? Co jeść podczas nauki? W poniższym artykule przedstawiamy kilka wskazówek na ten temat.

Jak zadbać o dietę osoby, która intensywnie się uczy?

Dieta dla osoby, która intensywnie przechodzi przez proces nauki, powinna być bardzo urozmaicona w różne składniki odżywce. Należy stosować ją regularnie oraz systematycznie, aby nasz organizm czuł „spokój” i nie musiał bronić się przed niedoborem składników, których potrzebuje. Aby z sukcesem wprowadzić dietę przed procesem wzmożonej pracy mózgu, należy dietę zacząć najpóźniej na 2 tygodnie przed rozpoczęciem nauki.

  1. Podstawowym źródłem dostarczanej energii powinny być produkty pełnoziarniste, które posiadają węglowodany złożone. Takimi produktami może być chleb graham, gruboziarnista kasza gryczana ciemna, ryż razowy, czy makaron. Takie produkty podlegają wydłużonemu procesowi trawienia, dzięki czemu dostarczają organizmowi energię na dłuższy czas. Produkty lepiej jeść częściej, ale w mniejszych porcjach.

    Produkty pełnoziarniste są również źródłem magnezu, który bardzo dobrze działa na układ nerwowy, co z pewnością pozytywnie wpłynie na proces nauki.

  2. Dobierając dietę do wzmożonego procesu nauki, należy pamiętać o obecności warzyw i owoców, które można spożywać również częściej, w mniejszych ilościach. Owoce i warzywa dostarczą organizmowi wiele witamin i składników odżywczych. W sklepie Promienie Słońca znajduje się szeroka oferta suszonych owoców.

  3. Należy pamiętać również o dostarczeniu zdrowych tłuszczy, które mogą pochodzić z przygotowanej ryby na obiad. Owoce morza posiadają kwasy omega-3, który pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego. Poprawiają zdolność myślenia oraz zapamiętywania.

Co jeść podczas nauki?

Poniżej przedstawiamy odpowiednie produkty, które wspomogą Cię podczas nauki.

  1. Ryby: z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-3 wspomagają proces uczenia się, poprawiają koncentrację oraz pamięć. Składniki ryb mają bardzo dobry wpływ na funkcje poznawcze. Warto sięgnąć po takie gatunki ryb jak: łosoś, tuńczyk, makrela, czy dorsz.

  2. Orzechy: jeśli nie chcesz zdecydować się na wybór ryb, które są głównym źródłem kwasu omega-3, możesz wybrać orzechy. Spośród wszystkich produktów roślinnych, to właśnie one mogą dostarczyć dużo wartościowych składników. Orzechy dostępne w sklepie ze zdrowymi przekąskami Promienie Słońca stanowią również dobry sposób na zaspokojenie głodu pomiędzy posiłkami. Jeśli w jadłospisie potrzebna jest jakaś przekąska, to zdrowe orzechy włoskie łuskane sprawdzą się w tym znakomicie.

  3. Jagody: Tak samo, jak w przypadku orzechów — stanowią idealną przekąskę, która sprawdzi się w trakcie nauki. Jagody o ciemniejszym kolorze posiadają większą ilość przeciwutleniaczy, które poprawiają pracę mózgu. Spośród jagód dobrym wyborem będą: borówki, jeżyny, porzeczki, maliny.

  4. Gorzka czekolada: jest również dobrym sposobem na zdrową przekąskę. Jej gorzki odpowiedni nie zawiera aż tak dużo cukru, a wysoka zawartość kakao bardzo dobrze wpłynie na poziom energii. Dodatkowo kakaowiec jest bardzo dobrym źródłem magnezu, cynku i żelaza, co z pewnością wspomoże organizm.

  5. Brokuł: w procesie nauki organizm bardzo potrzebuje witaminy K, która wspomaga mózg w zapamiętywaniu. Doskonałym jego źródłem jest właśnie brokuł, który dodatkowo wyposaży Twój organizm w witaminę B6 i B12.

Czego unikać w diecie podczas nauki?

Powyższe produkty wpłyną pozytywnie na proces nauki oraz wspomogą pracę mózgu podczas wzmożonej pracy. Czego jednak unikać w diecie, która ma pomóc w funkcjonowaniu naszego organizmu? Poniżej przedstawiamy produkty, które nie wpłyną pozytywnie na pracę układu nerwowego.

  1. Słodycze: zwykle są najczęstszym wyborem wielu z nas z uwagi na ich smak i łatwą przyswajalność. Posiadają w swoim składzie bardzo dużą ilość cukrów, które działają błyskawicznie i są w stanie w bardzo krótkim czasie pobudzić nasz organizm do działania. Jest to niestety zgubna droga, gdyż w podobnie szybkim tempie możemy spodziewać się spadku cukru w naszym organizmie, co spowolni jego działanie i wprowadzi w stan obniżonej aktywności.

  2. Napoje energetyczne: przyciągają do siebie reklamami, w których dowiadujemy się, że po wypiciu takiego napoju nasz organizm będzie działać jak maszyna. Niestety ich działanie sprowadza się do tego, które znamy już z przypadku słodyczy. Z tą różnicą, że w składzie napojów energetycznych znajdziemy również kofeinę. W tym przypadku duże ilości cukrów oraz przedawkowanie kofeiny mogą wiązać się z silnymi bólami głowy oraz bezsennością.

Teksty przygotował sklep internetowy Promienie Słońca z bakaliami i orzechami.


opublikowano: 2025-12-16
« powrót


Polityka Prywatności