Jak dbać o oczy jesienią

Strona www: www.nowywzrok.pl

Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce wpływa niekorzystnie na nasze oczy. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników, podpowiadają specjaliści z centrum okulistycznego Nowy Wzrok.

Zimne powietrze i wietrzna pogoda nie sprzyjają dobrej kondycji naszych oczu, podobnie jak ogrzane i suche wnętrza naszych domów. Poza tym, o tej porze roku częściej jesteśmy narażeni na suche powietrze z ogrzewania samochodowego. Więcej czasu spędzamy przy sztucznym oświetleniu, często wpatrując się przy tym w ekran komputera czy tabletu. W efekcie nasze oczy są podrażnione i zaczerwienione, a nieprzyjemne objawy nasilają się w szczególności u osób noszących soczewki kontaktowe. Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim pamiętać o odpowiednim oświetleniu, a także robieniu przerw w pracy przy komputerze lub w trakcie czytania. O właściwą wilgotność powietrza w domu możemy zadbać przy pomocy specjalnych nawilżaczy. Nie zapominajmy również o regularnym wietrzeniu pomieszczeń. Z kolei podrażnione i piekące oczy możemy wspomagać kroplami. Osoby noszące soczewki powinny skonsultować się w tym celu z lekarzem, który zaleci odpowiednie preparaty, zawierające świetlik lub hialuronian sodu występujący również w ludzkich łzach.

Jesienią nasza dieta staje się uboższa ze względu na ograniczoną dostępność świeżych warzyw i owoców. Ich niedobór w tych miesiącach nie powinien być jednak powodem dla zaprzestania dostarczania organizmowi i naszym oczom odpowiednich substancji odżywczych w niezbędnych ilościach. Jedzmy więc produkty bogate w witaminy A, C i E – marchew, szpinak, pomidory, brokuły, wątróbkę, szparagi, paprykę czerwoną, porzeczki, migdały, pestki dyni. Dieta przychylna zdrowym oczom powinna zawierać również kwasy omega-3, obecne przede wszystkim w tłustych rybach, takich jak łosoś i tuńczyk oraz w owocach morza. Kwasy te są składnikiem układu nerwowego oka, uważa się również, że chronią oczy przed procesem starzenia. Kolejnymi składnikami diety ważnymi dla dobrego widzenia są luteina i zeaksantyna, które należą do grupy karotenoidów i wchodzą w skład plamki żółtej oraz soczewki. Dostarczamy je organizmowi w takich produktach, jak szpinak, seler, brokuły, cukinia czy pomidory.

Osobom z wadami wzroku, szczególnie w sezonie jesienno – zimowym często dokuczają zaparowane lub pokryte kroplami deszczu szkła okularów, które dodatkowo utrudniają prawidłowe widzenie kierowcom. Istnieją jednak nowoczesne metody umożliwiające pozbycie się problemu związanego z noszeniem okularów lub dziennych soczewek kontaktowych. Jednym ze sposobów umożliwiających całkowitą i stałą korekcję wzroku jest zabieg wykonany przy pomocy lasera. Metoda laserowej korekcji wzroku jest znana i od kilkunastu lat z powodzeniem wykonywana w Polsce. Wystarczy kilkanaście minut, w trakcie których specjalista modeluje rogówkę przy pomocy lasera, co powoduje zmianę jej mocy optycznej i przywraca prawidłowe widzenie niemal od razu po wykonaniu zabiegu - tłumaczy Magdalena Bińczak z Centrum Okulistycznego Nowy Wzrok.

Inną metodą poprawy widzenia, wciąż mało znaną w Polsce jest ortokorekcja. W przeciwieństwie do zabiegu laserowej korekcji wzroku, ortokorekcja jest niechirurgicznym i odwracalnym rozwiązaniem. Metoda polega na zakładaniu na noc specjalnych soczewek ortoK, dzięki którym pacjent przez cały dzień widzi prawidłowo. Rogówka utrzymuje kształt nadany jej przez ortosoczewkę przez kilkanaście godzin, dlatego na czas stosowania tej metody okulary można odłożyć do szuflady. – wyjaśnia optometrystka Magdalena Bińczak. Bez względu z jakiej metody korekcji wad wzroku chcemy skorzystać, na początek niezbędna jest wizyta u okulisty i przejście badań kwalifikacyjnych.

 

dodane przez materiały prasowe


ostatnia zmiana: 2015-11-12


Polityka Prywatności